En nu? Zoveel vragen

Covid-19 pandemie

Beeld: Syaibatul HamdiPixabay

Al ruim anderhalf jaar is de wereld in de greep van COVID-19, het coronavirus, maar daarnaast ook de vaccins tegen corona. De angst van toen heeft plaats gemaakt voor ongeloof en weerstand. In wat voor bizarre wereld leven we? 

Ondertussen probeer ik al maanden helder te krijgen hoe ik mijn bezorgdheid over kan brengen op de mensen van wie ik houd, die mij dierbaar zijn. Ik kan de woorden niet vinden en toch ga ik een poging wagen ...

Het is maart 2020 en ik volg alle, maar dan ook alle cijfers op de voet. Ik woon in het epicentrum van de eerste uitbraak, hoor de horror-verhalen. Zie de triagetent bij het ziekenhuis. Hoor de sirenes van de ambulances, maar ook de kerkklokken wanneer er weer een uitvaart is. En ik ben bang, een soort van lamgeslagen.

Ook de persconferenties liepen als een rode draad door mijn leven. Toch knaagde er al heel snel een onderbuikgevoel dat het oude normaal wel eens heel erg ver weg zou kunnen zijn en wellicht nooit meer zou terug keren. Ondanks de belofte van Rutte dat de maatregelen toch echt tijdelijk zouden zijn.

Maatregelen

In ruim anderhalf jaar tijd hebben we veel verschillende verstrekkende maatregelen gehad om de oudere en kwetsbare mensen te beschermen tegen corona. Van geen handen geven en 1½ meter afstand tot aan een avondklok. Zelf heb ik geprobeerd om me zoveel mogelijk aan de geldende regels en adviezen te houden. Dat lukte niet altijd. Gelukkig maar wil ik bijna zeggen. Want hoe kun je de mensen waar je van houdt geen knuffel meer geven en afstand houden? Hoe kun je tegen je ene kind zeggen dat het welkom is en tegen het andere niet omdat er een advies is over het aantal mensen wat je thuis mag ontvangen?

Vaccins

Toen de eerste berichten over de vaccins, die echt de énige uitweg uit deze crisis moesten bieden, verschenen, was ik heel sceptisch. En nee, ik was en ben niet tegen vaccineren. Sterker nog, er zijn al vele griepspuiten in mijn arm gezet. Ook het gele vaccinatieboekje is mij niet onbekend maar voor deze pas ik even ;)

Maar wat was het dan?

Ik kon er niet direct de vinger opleggen. De griepspuit is een klassiek vaccin en is al tientallen jaren in omloop. De reisvaccinaties idem. Van de vaccins tegen griep is bekend dat ze ongeveer voor 50% effectief zijn. En nu zou in een half jaar tijd een vaccin gemaakt worden dat 95% effectief is maar ook op een heel andere wijze tot stand is gekomen: de mRNA-techniek. Daarbij komt dat deze vaccins op dit moment nog steeds geen definitieve goedkeuring hebben van het EMA, het Europees Geneesmiddelenbureau.
Door het gebruik van de mRNA-techniek wordt dit vaccin geschaard onder gentherapie. Dit is in 2020 te lezen in de aankondiging van de Staatscourant met betrekking tot de ‘Tijdelijke regeling afwijkende behandeling vergunningaanvragen gentherapie in verband met bestrijding COVID-19’.

Mijn twijfel groeide en ik verdiepte mijzelf er een ietsje meer in.

Bijwerkingen

Alle vaccins tegen Covid-19 zijn nieuw. Zo nieuw dat ze nog geen officiële goedkeuring maar een experimentele status hebben. Bijwerkingen op korte termijn zijn wel bekend en kun je onder andere lezen op de website van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en kun je vergelijken met de reguliere griepspuit. Zegt men. Gevolgen op de lange(re) termijn zijn nu nog onbekend. Toch?

Op de website van het bijwerkingencentrum lareb komen - in vergelijking met de klassieke griepvaccins - ongekend veel bijwerkingen binnen: www.lareb.nl/coronameldingen. Voor als je jezelf afvraagt wat het Lareb is:

Bijwerkingencentrum Lareb is een Nederlands kenniscentrum dat als taak heeft het signaleren van risico's van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins in de dagelijkse praktijk en het verspreiden van kennis hierover. Bijwerkingencentrum Lareb is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Het ontvangt voor de uitoefening van deze wettelijke taak subsidie van het ministerie van VWS.

Wanneer je hoort (!) en leest dat de vragenlijst om een melding te maken lastig is en er waarschijnlijk nog geen 10% van de klachten gemeld wordt ...

Openheid en transparantie

Waar ik toen tegenaan liep, daar loop ik nog steeds tegenaan: je weet niet meer wat waar is.

Onze overheid heeft ondertussen zoveel tegenstrijdige berichten én missers de wereld in geholpen wat door de MSM gretig is overgenomen. En ja, ik link even naar Wikipedia ;)

Tegengeluiden worden eigenlijk vanaf het begin bij voorkeur direct de kop ingedrukt maar worden steeds sterker. De tweedeling in de maatschappij wordt steeds meer zichtbaar: gevaccinneerd vs ongevaccineerd.

Om uit de coronacrisis te komen is de beoogde vaccinatiegraad van de Nederlanders vanaf 12 jaar steeds verder gestegen tot minimaal 90% en liever nog meer. Want Delta-variant. Uiteraard zonder enige directe of indirecte vaccinatiedwang. Lees ook even het artikel in het Algemeen Dagblad of het Parool.

Vrijwel iedereen die ik persoonlijk ken, is gevaccineerd en hebben dit vaker niet dan wel uit hun eigen gezondheidsoogpunt gedaan of voor de ander. Het is vooral makkelijk bij het uitgaan, als je op vakantie wilt of om ‘geen gedoe’ te hebben.

De cijfers

Om werkelijk iedereen inzicht te kunnen geven in het verloop van Covid-19, heeft de overheid het coronadashbord in het leven geroepen. Hierop worden alle cijfers met betrekking tot Covid-19 bijgehouden van landelijk tot en met lokaal niveau.

Vorig jaar waren er ruim 17 miljoen mensen in Nederland niet gevaccineerd tegen een 2 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder deze herfst. Ondanks de hoge vaccinatiegraad is het aantal positief geteste mensen dit jaar / deze zomer veel hoger dan vorig jaar evenals de ziekenhuisopnames. Dan heb ik het nog niet gehad over de oversterfte die er dit jaar is.

Door de hoge(re) ziekenhuisopnames is er helaas nog steeds sprake van veel uitgestelde zorg, de wachtlijsten zijn lang en onder het zorgpersoneel is het ziekteverzuim plus het verloop nog nooit zo hoog geweest.

Is het écht zo dat deze groep mensen die niet gevaccineerd is een zorginfarct voor deze herfst en winter veroorzaakt? Uit onderzoek van Sanquin, de Nederlandse non-profitorganisatie die is belast met het voorzien in de behoefte van de gezondheidszorg aan bloed en korthoudbare bloedproducten, blijk namelijk dat eind augustus al 95% van hun donors antistoffen tegen corona in het bloed hebben.

Het Ministerie van VWS heeft - voor de beelddenkers onder ons - een keurig piramide gemaakt met de kans om ziek te worden:

 

 

Beeld: www.volksgezondheidtoekomstverkenning.nl

Laat hier de 2 miljoen Nederlanders op los maar let ook op de verhoudingen van de piramide ;)

25 september 2021

Ondertussen zijn we 19 maanden verder en is – in navolging van een aantal andere Europese landen – het Corona ToegangsBewijs ingevoerd in Nederland. Om deel te nemen aan leuke en/of sociale dingen in het leven moet je bewijzen dat je óf gevaccineerd bent tegen corona óf hersteld bent van corona óf negatief getest bent, het 3G-beleid.
Kun of wil je dat niet? Jammer joh, dan jij mag niet meer meedoen.

Het wrange is wel dat volledig gevaccineerde mensen die met het coronavirus besmet zijn, een geldige coronapas houden in CoronaCheck.

En nu? Zoveel vragen

Er komen voor mij steeds meer vragen bij, dit zijn er enkele:

  • Waarom wordt griep per seizoen geteld en wordt corona vanaf dag 1 doorgeteld?
  • Waar is in het seizoen 20/21 de ‘gewone griep’ gebleven?
  • Gaat dit nog steeds over onze gezondheid? Corona? Of over iets anders?
  • En dat anders, wat kan dat dan zijn? Controle?

Bronnen en updates

In dit artikel heb ik tot aan dit punt bewust bronnen gebruikt die iedereen kan checken. Bronnen die door de overheid en de media gekenmerkt worden als vertrouwde websites met echt nieuws en echte betrouwbare cijfers.

 

Ook jij kunt jouw conclusie trekken waarbij je zelf bepaalt of je er van uitgaat dat de overheid en de wetenschap het beste met ons voor hebben. Of wordt de criticus gekieteld en wil je meer weten? Hebben alle maatregelen echt nog met onze gezondheid te maken?

 

Het zou zomaar kunnen dat ik meer artikelen maak met zorgen, gedachtenspinsels, nieuws en wat mij verder nog te binnen schiet. Speelt er meer op weg naar agenda 2030?

 

Updates: