Vaccinatiestatus patiënten in het ziekenhuis

Vaccinatiestatus patienten in het ziekenhuis

Bron: Johaehn | Pixabay

1 november

De afgelopen maand zijn er weer zoveel bizarre dingen gebeurd, dat ik eigenlijk niet eens weet waar te beginnen. Morgen is er weer een persconferentie waarin opnieuw extra maatregelen aangekondigd zullen worden. Het aantal positief geteste mensen stijgt razendsnel en begint een beetje het ‘dansen met Janssen-effect’ te krijgen: na invoering van het CTB op 25 september jl. is het voor mensen die volledig gevaccineerd of hersteld zijn niet nodig om te testen voor toegang. Dit in tegenstelling tot mensen die niet gevaccineerd zijn. Zij moeten voor elk bezoek aan bijvoorbeeld een evenement, de bioscoop of de horeca even hun grijze celletjes laten kietelen.


De grote vraag is nu of er met de maatregelen verschil gemaakt wordt tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde mensen. Morgen weten we het ...

Vaccinatiestatus patiënten in het ziekenhuis

Op de website van de Rijksoverheid staat het volgende vermeld:

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Een vaccinatie beschermt niet alleen uzelf. Maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen.

De Rijksoverheid geeft ook deze informatie:

Als u volledig gevaccineerd bent, is de kans dat u besmet raakt met corona veel kleiner dan als u niet gevaccineerd bent. U kunt nog wel besmet raken, maar meestal wordt u veel minder ziek. De coronavaccins beschermen bij volledig gevaccineerden gemiddeld voor:

  • 95% tegen ziekenhuisopname;
  • 97% tegen IC-opname.

Duidelijk verhaal. Toch?

Laten we dan ook eens naar de vaccinatiegraad tot en met week 42 kijken. De onderstaande grafiek is gedownload van de website van het RIVM. Klik even door op de link en je kunt de vaccinatiegraad heel mooi per leeftijdscategorie aan- of uitvinken.

Cumulatieve vaccinatiegraad voor volledige COVID 19 vaccinatie naar geboortejaar en week

Bron: RIVM

Zoals je ziet, het vaccinatieprogramma loopt - na een enigszins valse start - nu gesmeerd. Ruim 80% van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder is volledig gevaccineerd:

Geschatte opkomst en vaccinatiegraad COVID 19 vaccinatie week 1 tm week 42Bron: RIVM

Het coronadashboard van de overheid baseert zich ook op de cijfers van het RIVM.

 

Zoals ik al aangaf bij het begin van deze update, het aantal positief geteste mensen stijgt razendsnel. Dit cijfer loopt niet alleen heel erg hard op onder de niet gevaccineerde mensen. Dat zou je verwachten hè?! Toch?
Nee, onder de volledig gevaccineerde mensen worden meer en meer positieve testen gemeld. De grafieken van het RIVM laten het onderstaande beeld zien, uitleg over de vaccinatiestatus kun je bij de grafiek terugvinden op de website van het RIVM:

Vaccinatiestatus van positief geteste personenBron: RIVM

So far, so good.

Scroll even naar boven en lees de quotes van de website van de Rijksoverheid nog eens, kijk dan naar de twee grafieken hieronder. Yorick Bleijenberg 'vertaalt' de cijfers van het RIVM en de stichting NICE naar leesbare grafieken.

Afbeelding

Bron: coronabeeld.nl & YorickB

Afbeelding

Bron: coronabeeld.nl & YorickB 

Valt je iets bijzonders op? De leeftijdscategorie van de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis misschien? Vergelijk dat eens met de vaccinatiegraad?

Ondertussen is duidelijk dat de vaccins maar een beperkte periode beschermen tegen een besmetting met COVID-19 maar ook de ziekenhuisopnames stijgen hard door. Zelfs in de meest kwetsbare groepen die vanaf het uitbreken van COVID-19 zoveel mogelijk beschermd moesten worden.

Tot nu toe houdt Hugo de Jonge vol dat, op basis van verouderde (?) RIVM-gegevens, de meerderheid van de patiënten in het ziekenhuis, zowel verpleegafdeling als IC, de ongevaccineerden zijn. In de ons omringende landen wordt een ander beeld zichtbaar, in de officiële berichtgeving komt daar naar voren dat de meerderheid van de patiënten wél gevaccineerd is.

Als afsluiter van deze update, nog een tip: lees het Twitter-draadje.

 

 

Nog een bonustip: Excuses aan wappies en complotdenkers.