Roadtrip naar Eckwersheim: slapen op een boot en proeven van echte Elzasser zuurkool

Na twee dagen grijs weer begon mijn dag in Gouvy met een strakblauwe lucht, het moment om weer op pad te gaan. Ik reed een toeristische route van bijna 300 kilometer door maar liefst vier landen (België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk) om uiteindelijk aan te komen in Eckwersheim. Daar wachtte een wel heel bijzondere slaapplek: Péniche Bonne Chance, een binnenvaartschip op het Canal de la Marne au Rhin!

En route naar Eckwersheim

Na twee dagen grijs en grauw werd ik vanmorgen wakker met een strakblauwe lucht. De zon keek me vrolijk aan alsof ze wilde zeggen: “Hé, tijd om weer op pad te gaan!”

Rustig ontbijtje gedaan, boeltje opgeruimd, nog een praatje gemaakt met de eigenaresse van Les Glycines. Rond 11 uur uitgecheckt en kon de reis beginnen.

Vandaag stond er een echte reisdag op het programma. Navigatie ingesteld op “geen snel- en tolwegen” (Google maps wint van de auto – scheelt zomaar 50 km!) en hup, de toeristische route op. Bijna 300 km voor de boeg richting Eckwersheim, Elzas. Vijf uur rijden… pauzes niet meegerekend natuurlijk ;)

Brem @ Luxemburg
Brem @ Luxemburg
@ Luxemburg
@ Luxemburg

Onderweg vier landen aangetikt: België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Best een score voor één dag! Veel gezien, weinig gefotografeerd – soms is kijken genoeg – en rond vijf uur lag mijn slaapplek al op me te wachten: Péniche Bonne Chance in Eckwersheim.

En nu komt het leukste, Péniche Bonne Chance is dus geen gewoon hotel: mijn bedje ligt letterlijk in het Canal de la Marne au Rhin. Yep, ik slaap de komende nachten op een binnenvaartschip. Vannacht de eerste keer aan boord en ja, weer een bucketlist-dingetje afgevinkt: slapen op een boot ✔️ Nu nog die leuke man mét boot … ;)

De aankomst op Péniche Bonne Chance

Het Canal de la Marne au Rhin was zo gevonden, maar de weg naar de schepen… dat was even puzzelen. Iets met regeltjes, fietspaden en het besef dat ik daar liever niet met de auto op ga staan.

Mijn auto netjes op een soort van mini-parkeerplaatsje gezet, waardevolle spullen gepakt en te voet op zoek naar de roze boot, dé blikvanger tussen alle andere schepen!

Péniche Bonne Chance - Eckwersheim
Péniche Bonne Chance - Eckwersheim

De deur van de kajuit (heet dat zo?) stond wagenwijd open, maar het was doodstil aan boord. Mijn voorzichtige ‘oehoe?’ leverde nul reactie op. Helemaal niks. Op het dek stonden stoelen en een tafeltje, het zonnetje scheen, dus ik maakte er meteen gebruik van en plofte neer. Af en toe even binnen gekeken, dan weer terug naar buiten. Repeat. Nog steeds niemand. Dat voelde een beetje ongemakkelijk.

Maar goed, na een Brabants kwartiertje (ja, blijkbaar kennen ze dat daar ook) verscheen er ineens een slaperig hoofd uit de stuurhut: Malo, de eigenaar, vers uit zijn powernap. Een welkome begroeting, een praatje met een glimlach en voor ik het wist was mijn kamer hut geregeld.

Restaurant Ce cher Hans

Ondertussen begon de inwendige mens zich serieus te melden.

Vriend Google gaf aan dat niet alle restaurants in het dorp open waren, maar gelukkig had Malo de gouden tip: ga naar Ce cher Hans, een restaurant dat zeer geliefd is bij de locals. Het is een klein halfuurtje lopen met het vriendelijke advies om wel voor het donker terug te zijn. Langs het kanaal is het namelijk echt pikkedonker. Zo gezegd, zo gedaan. Malo had geen woord teveel gezegd.

Zeg Elzas en je zegt… zuurkool. Ja, en wijn natuurlijk ;)
Drie keer raden wat er op mijn bord lag?

Restaurant Ce cher Hans
Restaurant Ce cher Hans
Restaurant Ce cher Hans
Restaurant Ce cher Hans

En dan nog een klein stukje 'culinair onderwijs' over dit lokale gerecht:

La choucroute is een trots onderdeel van de Franse keuken. Krautergersheim – een klein plaatsje aan de voet van de Vogezen – noemt zichzelf zelfs de hoofdstad van de zuurkool. En dat nemen ze serieus: elk jaar eind september is er een heel feestweekend gewijd aan de kool. Lokale chefs presenteren hun beste creaties, je kunt demonstraties koolsnijden bijwonen en in elk café en restaurant staan specialiteiten klaar. Echt een aanrader als je in die periode in de buurt bent!

Bron: www.france.fr

Sinds juli 2018 is ‘Elzasser zuurkool’ trouwens een beschermde merknaam. Alleen lokale producenten mogen de naam gebruiken – net zoals bij de Elzasser wijnen. Zo weet je zeker dat Choucroute d’Alsace en Vins d’Alsace ook écht uit deze streek komen. En laat die twee nu een perfecte match zijn.

Bron (+ recept zuurkool): www.alsacewijnen.nl

Péniche Bonne Chance - Eckwersheim
Péniche Bonne Chance - Eckwersheim
Péniche Bonne Chance - Eckwersheim
Péniche Bonne Chance - Eckwersheim
Péniche Bonne Chance - Eckwersheim
Péniche Bonne Chance - Eckwersheim
Péniche Bonne Chance - Eckwersheim

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place