Stephan Vanfleteren in het FOMU & tips Antwerpen

© Stad Antwerpen

Begin januari kreeg ik de vraag of ik zin had om met ADOZ mee te gaan naar Antwerpen. In het FOMU (fotomuseum Antwerpen) is namelijk tot 19 april 2020 de expo 'Present' van Stephan Vanfleteren te zien. Na een korte twijfel heb ik besloten om wél mee te gaan en heb er geen seconde spijt van gehad.

In Knoerissenrijk was - door de te verwachten weersomstandigheden - de carnavalsoptocht gecanceld, maar klokslag 9 vertrok onze bus volgens plan. Het weer was bar en boos, ook de confetti van de vorige rit lag nog in de bus. Iets met laat geworden en een prins van a naar b vervoeren. Maar dat mag want carnaval ;)

Fotomuseum FOMU Antwerpen

 

Na een keurige anderhalf uur stapten we op De Gerlachekaai uit, om de hoek bij het FOMU. Met windkracht 5 á 6 en nog wat regen was dat héél fijn.

Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren, geboren in 1969, studeerde fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel. Zijn carrière begint bij de Vlaamse krant De Morgen, maar ondertussen verschijnen zijn foto's in veel tijdschriften en magazines, waaronder ook ons eigen Volkskrant Magazine. Hij won diverse prijzen, waaronder de Louis Paul Boonprijs (2009), Henri Nannen Preis (2011) en Nationale Portretprijs (2012).

Present

Stephan is 50 wanneer hij zijn werk van de afgelopen 30 jaar heeft uitgezocht voor de expo 'Present' in het FOMU. Het is geen best of geworden maar wel een eigenzinnige selectie van 450 foto's uit zowel zijn journalistieke, documentaire als artistieke foto’s.

Present is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling met krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

Lees meer op de website www.fomu.be

Op 12 februari 2020 heeft de expositie - sinds de opening op 24 oktober 2019 - al meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Deze overzichtstentoonstelling is nu verlengd tot 19 april 2020.
Ook afgelopen zondag was het erg druk met bezoekers in echt alle leeftijdscategorieën.

 

Overzichtsexpo Vanfleteren

© vrt.be

Wil je meer over Stephan en zijn werk te weten te komen?

Boek 'Present'

Of ben je zwaar onder de indruk, wordt je er een ietwat hebberig van en wil je thuis nog na kunnen genieten van de prachtige foto's van deze expositie?

De foto's zijn samengevat in een boek met hardcover waarvan zowel de Nederlands- als Engelstalige editie te koop is bij o.a. Bol.com.

Eigen impressie van de expositie

 

Informatie

Fotomuseum Antwerpen
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
+32 (0)3 242 93 00

www.fomu.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En toen?

Na ons bezoek aan het FOMU zijn we de stad in gelopen. Iets met lunch en een soort van flaneren. Niet te lang want echt 100% droog is het niet geweest. Plus onze bus ging redelijk op tijd weer terug. Maar toch, eigenlijk is Antwerpen veel te leuk om hier 'zomaar' een dagje te verblijven. Er is zoveel te zien en te doen. Wat denk je onder andere hier van:

 1. het historisch centrum

 2. Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal

 3. de Grote Markt met het stadhuis, de fontein met de beeltenis van Silvius Brabo en de fraai versierde gevels van de gildehuizen

 4. het Begijnhof stamt uit de 16de eeuw, heeft een prachtige binnentuin en een boomgaard

 5. de Vlaeykensgang , midden in het centrum én het mooiste straatje van Antwerpen

 6. het Centraal Station, ook wel de spoorwegkathedraal genoemd, is al meerdere keren gekozen tot één van de mooiste treinstations ter wereld
 7. de Cogels-Osylei in de wijk Zurenborg

 8. het Rubenshuis , het huis waar de schilder Peter Paul Rubens het grootste deel van zijn leven heeft gewoond

 9. 't Steen is de oude burcht van Antwerpen op de oever van de Schelde

 10. de Sint-Pauluskerk, een voormalige kloosterkerk van de dominicanen, dichtbij de Schelde

 11. de Zoo van Antwerpen is sinds 1983 een beschermd monument en één van de mooiste stadsdierentuinen in Europa

 12. Den Botanieken Hof – plantentuin – is een kleine oase van rust in het centrum

 13. het Diamantmuseum, een 'must' in de diamantstad

 14. het MAS: Museum aan de Stroom waarbij het panoramaterras gratis te bezoeken is

 15. de Sint-Annatunnel of de Voetgangerstunnel brengt je onder de Schelde door van de rechter- naar linkeroever

 16. het Havenhuis is het boegbeeld van de Antwerpse haven

 17. een wandeling door de Ruien, het riool van Antwerpen

 18. en maak als afsluiter een spookwandeling zodat je Antwerpen écht nóóit meer vergeet ;)

 

O ja, en voor de shopaholics onder ons … je kunt in Antwerpen uitstekend winkelen!

Overnachten in Antwerpen

Zoals je ziet, Antwerpen is bij heel geschikt voor een korte (of langere) stedentrip met voor ieder wat wils. Voor elk budget is zeker een leuke accommodatie te vinden, kijk bijvoorbeeld op Booking.com.

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place