Vroeger, toch best wel lang geleden, waren er de zaterdagmiddagen om ergens naartoe te gaan. Het begin van het weekend voor mijn vader, na een lange week in de tuinderij werken. Hij liet dan mijn moeder, mijn zus en mij in de auto stappen en zjoef, op weg. Bijvoorbeeld naar de (hoge) Veluwe, de Biesbosch, maar ook naar de dierentuin. Tenminste, zo herinner ik het mij ;)
En laat nu op de postcode van mijn ouderlijk huis 'zomaar' 4 toegangskaarten van de Nationale Postcode Loterij zijn gevallen. De keuze viel op een dierentuin en de dieren die we nog nooit hadden gezien, woonden in Ouwehands Dierenpark: reuzenpanda's!
De geschiedenis van de dierentuin in vogelvlucht
Cor Ouwehand is de oprichter van het dierenpark dat op 18 juni 1932 werd geopend voor het publiek. In de jaren daarvoor (vanaf 1919) was het een kippenfarm met al dan niet exotische kippenrassen, wasberen, pauwen en fazanten.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in 1940, werd bij de Slag om de Grebbeberg een groot deel van de dierentuin verwoest. Gevaarlijke dieren moesten daarna worden afgemaakt om te voorkomen dat zij bij een voltreffer zouden ontsnappen. In 1950 is Cor overleden en werd de leiding van het dierenpark overgedragen aan zijn zoon Bram en zijn zwager Jo Baars. De wederopbouw kwam in 1953 weer heel moeizaam op gang.
Het berenbos was in 1993 een Europese primeur voor het dierenpark en is opgezet als veilig onderkomen voor beren die als dansbeer, circusbeer of als jachtfok gebruikt werden.
In 2000 kocht zakenman en multimiljonair Marcel Boekhoorn het dierenpark nadat het eind jaren negentig bijna failliet was. Een aantal grote diersoorten waaronder nijlpaarden, olifanten, gorilla's en chimpansees waren op dat moment al uit het park verdwenen. Marcel heeft toen in nieuwe verblijven, een speeltuin en een nieuw restaurant geïnvesteerd.
Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander in 2015 hebben de Chinese autoriteiten toegezegd dat Nederland 2 reuzenpanda's te leen krijgt. Pandasia werd in 2017 goedgekeurd en sinds 30 mei van dat jaar zijn ze voor het publiek te zien.
Bron: wikipedia
Het dierenpark anno nu
In een wereld waar de relatie mens en natuur onder druk staat, wil Ouwehands Dierenpark bewondering voor de natuur stimuleren, mensen aanzetten tot nadenken en handelen en uitgroeien tot een toonaangevende organisatie op dit gebied.
Ouwehands Dierenpark streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan het soortbehoud van zeldzame en bedreigde diersoorten, draagt door kennis en financiën bij aan het natuurbeschermingsfonds dat diverse projecten ondersteunt die gericht zijn op het behoud van bedreigde diersoorten en hun leefgebieden en de stichting Bears in Mind die zich inzet voor de bescherming van de beer en zijn leefgebied., haar eigen stichting Ouwehands Zoo Foundation (OZF) die de wilde soortgenoten van de dieren die in Ouwehands Dierenpark leven beschermt en door middel van natuurbeschermingseducatie.
Heel veel meer informatie over het dierenpark vind je op de website www.ouwehand.nl, tevens de bron van het bovenstaande stukje.
Waar vind je Ouwehands Dierenpark
Grebbeweg 111
3911 AV Rhenen
Kleine impressie
De weergoden waren ons niet gunstig gezind, het was koud, donker en we hadden zomaar de dag met de meeste regen gekozen. Gelukkig is er ook veel binnen te zien en smelten we niet van een paar druppels hemelwater.