Sunset Vlissingen

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust

Vorige week kreeg ik het op mijn - spreekwoordelijke - heupen toen het duidelijk werd dat het laatste weekend van februari zonovergoten zou zijn. Na een onvrijwillige uitsluiting zou dit ook het eerste weekend zijn waarop Nederland weer bijna als vanouds open zou zijn. Qua corona-maatregelen dan hè.

En wat doe je dan terwijl in jouw dorp het carnavalsgedruis losbarst?

Zon, zee en strand

Al eerder had ik het gezegd: 'Wanneer het mooi weer is, dan wil ik een dagje naar de kust!'
De verwachtingen voor het laatste weekend van februari waren hoog gespannen, het besluit om er niet één maar twee dagen kust van te maken was snel genomen. De vraag was of er nog een slaapplaats te regelen viel want voorjaarsvakantie in een groot deel van het land.

Overnachten

Bij een pension, op kruipafstand van de boulevard, in Vlissingen kon ik een reserveringsaanvraag doen. Lichtelijk geïrriteerd omdat ik verder geen reactie kreeg, ging er donderdag tegen de avond een mail uit. Het zou toch handig zijn om in verband met de planning te weten of er daar een bedje vrij was voor mij. Toch?
De reactie kwam vrij snel: er was geen plaats meer in het pension. Ik had mijn twijfels want op meerdere websites gezien dat er plaats was, maar allez, geen plaats is geen plaats. Het hele weekend had een deel van de glans verloren en de zin om weg te gaan was duidelijk minder geworden.

Een nachtje slaap doet wonderen ;)
De zoektocht naar een plaats om te overnachten werd voortgezet en ik kwam uit bij een B&B. Kwartiertje lopen van het centrum of de boulevard. Wel € 10,00 boven budget maar het leek mij een goede deal. De reservering werd gemaakt en meteen viel de bevestiging in mijn mailbox.

Lunch met lieve vrienden

Die zaterdag vervolgde ik, na een korte pitstop in Zierikzee, over de Zeelandbrug mijn weg naar Noord-Beveland. Bijna 32 jaar vriendschap. Juni 2021 hadden we elkaar voor het laatst fysiek gezien, nu schoof ik aan voor de lunch. Fijn om zo even bij te praten en te weten hoe het met iedereen gaat.

Zeelandbrug

Ruim 8 jaar heb ik op Walcheren gewoond. Ik heb in Zierikzee gewerkt, kortste weg was over de Zeelandbrug. Vorig jaar ben ik er zelfs overheen gefietst. Maar ik kan me niet herinneren ooit de Zeelandbrug van héél dichtbij op de foto te hebben gezet. Tot nu.

In 1965 is de ruim 5 kilometer lange Zeelandbrug door Koningin Juliana geopend en verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland. Meer over de Zeelandbrug kun je lezen op de website van de provincie Zeeland: www.zeeland.nl.

Tekst gaat verder onder de foto's

Oosterscheldekering

Vorig jaar heb ik bij de Oosterscheldekering zeehonden in zeer relaxte toestand gespot. In de hoop deze beestjes weer te zien, was Neeltje Jans de volgende stop. Maar in plaats van zeehonden lag er een ponton met kraan. Geen idee wat voor waterwerkzaamheden dit moeten zijn en/of dat het nog iets van stormschade is.

Na de watersnoodramp van 1953 is er gestart met de bouw van de Deltawerken. De 9 kilometer lange Oosterscheldekering is de verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland en bestaat uit twee pijlerdamrijen met in totaal 65 enorme betonnen pijlers. Deze kering sluit de Oosterschelde af bij dreigend hoog water: + 3 meter NAP.

Wil je meer over de Oosterscheldekering lezen?
Dat kan op www.rijkswaterstaat.nl/waterkeringen/deltawerken/oosterscheldekering of op www.zeeland.com/oosterscheldekering. Een volledig overzicht van de Deltawerken vind je hier: https://www.rijkswaterstaat.nl/waterkeringen/deltawerken.

Tekst gaat verder onder de foto's

Veere

Door naar Veere, waar ik uiteindelijk minder lang ben gebleven dan in eerste instantie de bedoeling was. Maakt niet uit, het plan is om daar nog een keer rond te gaan dwalen. Van mijn 3 Zeeuwse kinderen is er overigens eentje officieel in de gemeente Veere geboren ;)

Meer over het toeristische Veere vind je op www.zeeland.com/walcheren/veere.

Tekst gaat verder onder de foto's

B&B @ Vlissingen

Voor 18.00 uur moest ik in Vlissingen inchecken. De weersvooruitzichten bleven goed en heel stiekem was ik mezelf al aan het afvragen of ik niet nog een nachtje langer zou blijven. Na het zien van mijn kamer begon ik te twijfelen. Het was er schoon maar heel erg ongezellig. Denk bijvoorbeeld aan een tl-balk aan het plafond met wit licht. En ja, ik weet dat je er alleen maar hoeft te slapen maar dan nog. De twijfel werd nog groter toen ik naast de huisregels in het Nederlands, Duits en Engels zeer uitgebreide en aparte huisregels in het Pools zag liggen. Een korte check met Google translate vertelde mij het één en ander over huisvuil, geluidsoverlast, drank en drugs. Het zou zomaar kunnen zijn dat hier vaak en langdurig (Oost) Europeanen overnachten om bijvoorbeeld in de haven te werken.

* note to self: boek een volgende keer een bijzondere locatie die ook 'gewoon' op booking.com/walcheren te vinden zijn :)

Sunset @ Vlissingen

Boven mijn hoofd was de lucht blauw, de zee was rustig en rond de zon begon de lucht al licht oranje te kleuren. Rond 18.15 uur zou de zon achter de horizon verdwijnen. Ik was ruim op tijd om maximaal van dit schouwspel te genieten.

Tekst gaat verder onder de foto's

Ontbijten op het strand

In mijn beleving staat een B&B voor Bed & Breakfast, oftewel slapen met ontbijt waarbij het ontbijt bij de prijs is inbegrepen. Deze gedachte heb ik bij moeten stellen toen er voor het ontbijt een behoorlijk bedrag extra werd gevraagd. De keuze om zelf mijn ontbijt te regelen was - bij het boeken - dan ook al snel gemaakt.

Bij onze nationale grootgrutter werden lekkere broodjes, de échte chocolademelk en wat bananen geshopt en op naar het strand. Het strand was dit keer bij de Strandovergang Westduin. Op de parkeerplaats voelde het, uit de wind, erg aangenaam. Dat bleek aan de zeekant van de duinen toch anders te zijn: 5 graden en een straffe wind. Een klein kuiltje met duingras bood nog enigszins bescherming. En dat alles voor dit heerlijk uitzicht.

Het bankje bovenop de duinen bleek én in de zon én uit de wind te liggen. Met de snoet in de zon kun je nog aangename gesprekken voeren met de medemens ;)
Men wist mij er nog op te attenderen dat er een grote school bruinvissen voor de kust zwom én dat dit moeilijk te fotograferen is. Nou, dat klopt. Op de drie na laatste foto moet je goed kijken maar dan zie je wat donker gepriegel in het water. Et voilà, de bruinvissen!

Tip: In deze periode kun je hier nog gratis parkeren.

Tekst gaat verder onder de foto's

Windmolenpark Borssele

Voor de kust van Westkapelle, op zo'n 23 kilometer van het strand, ligt het windmolenpark Borssele met 171 windturbines. Alleen op heldere dagen zijn de windturbines zichtbaar waarbij de tiphoogte 200 meter boven het wateroppervlak is. Heel bizar om te zien. Omroep Zeeland heeft hier ook aandacht aan besteed: https://www.omroepzeeland.nl/luciferstokjes-aan-de-horizon-zijn-windmolens-van-200-meter-hoog.

Tekst gaat verder onder de foto

Westkapelle windpark Borssele

 

Middelburg

Na een vorig bezoek aan Middelburg wist ik, net buiten het centrum, nog een onbetaalde parkeerplaats te vinden. Vanuit daar loop je recht op de achtkantige, protestantse, barokke Oostkerk af. De bouw duurde van 1648 tot 1667 en de kerk is een rijksmonument. Meer over deze kerk vind je op www.zeeland.com/oostkerk of www.wikipedia.org/wiki/Oostkerk. Graag zie ik autovrije straten maar helaas, ik moest het hiermee doen ;)

Van hieruit gaat de route richting het bijna 900 jaar oude Abdijcomplex, een heerlijke plaats om tot rust te komen in het centrum van Middelburg. Het Zeeuws museum staat nog altijd op het lijstje om eens te bezoeken, de rondleiding door de Abdij ook. De ruim 90 meter hoge toren van de Lange Jan, met zijn 207 treden, is al eens beklommen en dat is zonder meer een grote aanrader! Het uitzicht over Walcheren en zelfs Vlissingen-Oost is fenomenaal.

Wil je meer over het Abdijcomplex lezen? Dat kan onder andere op www.zeeuwseankers.nl/abdijplein-in-middelburg of op www.wikipedia.org/Abdij_van_Middelburg.

Op de markt zag het er erg gezellig uit met de - op de zon gelegen - gevulde terrassen. De mensen willen weer naar buiten en genieten. Het stadhuis van Middelburg is óók genieten. De bouw is al in 1452 gestart maar in 1512 is het volledig opgeleverd in laat-gotische stijl. Meer over het stadhuis lees je hier: www.zeeuwseankers.nl/het-stadhuis-van-middelburg.

 

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place