Nationale week zonder vlees

Nationale week zonder vlees

Van huis uit ben ik opgegroeid met aardappelen, groenten en vlees. De klassieke maaltijd. Elke dag. Zonder uitzondering. Nee, correctie, met een enkele uitspatting. Nasi stond al op de lijst van exotische gerechten. Een soort van, maar mijn moeder kookte dat dan weer wel. Net als macaroni. De nasi was nog wel te kanen, maar de macaroni. Die was voor mij niet weg te krijgen: elleboogjes, smac en een pakje macaronimix.

Hard werken

Zes dagen per week werd er door mijn vader en moeder hard gewerkt in hun tuinderij. Dan is er geen tijd én zin voor experimenten in de keuken. Dan val je terug op datgene wat je van huis uit hebt geleerd. Dat is goed. En lekker. De culinaire kwaliteiten van mijn vader waren trouwens beperkt tot het koken van water voor zijn kopje thee wanneer hij vroeger opstond dan mijn moeder ;)

Er ging een wereld open

Op het moment dat ik het ouderlijk huis verliet, ging er een wereld voor mij open. De basistechnieken had ik redelijk meegekregen, maar de eerste kookboeken waren een feit. Ik vond koken leuk! Wilde nieuwe dingen ruiken, proeven, maken, ontdekken. Op zich nog redelijk traditioneel met vrijwel elke dag vlees of vis maar ook daar kun je hele andere gerechten mee op tafel zetten.

Kinderen met een eigen mening

Zo'n 15 tot 20 jaar later, ja ik skip een hele periode, kregen de 3 'mini's' nog steeds te eten wat de pot schaft. Wel rekening houdend met wat ze echt niet te (vr)eten vonden, maar over het algemeen werd de maaltijd niet door hen bepaald. Totdat ze in de gaten kregen dat het vlees wat op het bord geserveerd werd, van levende, aaibare dieren kwam. Dat werd spontaan een ander verhaal want zielig. Alle drie hebben ze – afzonderlijk van elkaar – wel een periode gehad waarin ze of geen of veel minder vlees wilden eten. Of ik daar dan maar even rekening mee wilde houden?

Compromissen sluiten

Heel stiekem had ik niet echt heel veel zin om verschillende maaltijden per dag te koken. Ons gezin bestond uit 5 en het voorstel voor zo'n periode viel goed: degene die op dat moment de 'vegetariër' was, zou met de pot mee eten. Maar wij ook. Concreet aten we met vijf 2 dagen uit de vegetarische pot en de vegetariër prikte het vorkje 5 dagen in onze pot.

Het klonk ook logisch. Dieren doden om te eten was zielig dus 2 dagen geen vlees voor ons allemaal leverde uiteindelijk al winst op voor al dat levende spul wat op ons bordje lag. Dood.

Ik geloof niet dat er toen al bewust over ons milieu werd nagedacht ;)

Hoe is het nu?

Ondertussen heeft M. voor langere tijd puur vegetarisch gegeten en is nu de ene dag carnivoor en de andere dag zomaar een herbivoor. Dat laatste geldt ook voor C. en mijzelf. We hebben niet elke dag vlees nodig, zeker niet als je bedenkt welke invloed dat heeft op ons milieu. Plus 100 gram per dag is meer dan voldoende op de dagen dat je wél vlees eet.

Voor P. ligt het net iets anders. De dagen dat hij vlees eet wil hij bij voorkeur véél vlees. In ieder geval meer dan de geadviseerde hoeveelheid. Toch wisselt hij deze dagen ook af en toe met dagen zonder vlees. We zijn eigenlijk wel goed bezig zo.

Nationale week zonder vlees

Deze week zonder vlees was op Instagram al tig keer voorbij gekomen. Ik wilde graag meedoen, maar de datum kwam absoluut niet uit. Het plan was namelijk dat volgende week mijn pootjes op Franse bodem zouden staan. Nu dat niet door gaat, heb ik me ingeschreven. Ik doe mee, maar een heel grote uitdaging zal het niet worden. Denk ik ;)

Ga jij je ook aanmelden op weekzondervlees.nl en zo ja, hoe ziet jouw weekmenu er dan uit?

Je wordt je in ieder geval nog meer bewust van wat één dag geen vlees eten betekent voor mens, milieu en dier. Na aanmelding kun je het 'week zonder vlees magazine 2019' downloaden. Een aanrader voor inspiratie over eten zonder vlees, een vegetarisch stappenplan, recepten, productinformatie, etc.

 

Update weekmenu:

 

Bron: beeld

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place