Met regelmaat check ik de low cost vliegmaatschappijen of er nog vluchten zijn die mijn ontdekkingszin kietelen en mijn reishonger aanwakkeren. Zo ook deze avond. Het is zaterdagavond 13 januari, een uurtje of 9. En ik twijfelde. Heel hard. Een vlucht naar Oradea, Roemenië. Voor € 6,10 retour.
Check Oradea & highlights
Roemenië en dan met name Boekarest wil ik dolgraag bezoeken. Iets met Ceausescu, iets met paleis en iets met een stad. Maar dit is Oradea, ruim 600 kilometer van de Roemeense hoofdstad. Is hier wel iets 'moois' te zien, te fotograferen? Vriend Google dacht van wel.
En om 21.55 uur gebeurde er dit:
Sterker nog, 20 minuten later was de vlucht Düsseldorf (Weeze) – Oradea met RyanAir geboekt! Samen met mijn zus. De eerste keer écht samen op pad.
Oradea
Na een voorspoedige vlucht in een half vol (of is het half leeg?) vliegtuig, zetten we om iets over half 11 onze pootjes op Roemeense bodem. Vol verbazing had ik al gezien dat er een – piep – kleine terminal bij de landingsbaan stond. Een half uur later hadden we onze handbagagekoffer van de band geplukt (gewijzigd bagagebeleid van RyanAir), een plasje gepleegd, LEI uit de ATM getrokken en zaten we gratis (!) in de bus naar het city centrum.
Accommodatie
In eerste instantie hadden we een appartement via Airbnb op het oog maar de eigenaar reageerde helaas niet op mijn ons reserveringsverzoek. Booking.com – who else – wel. Uiteindelijk lag ons hotel een minuutje of 10 lopen van het centrum. Wel in een relatief drukke straat met veel trams maar toch een dikke prima!
Oradea highlights
We waren al diep onder de indruk toen we op het Piata Unirii uit de bus stapten. De gebouwen, Jugendstil / Art Nouveau, het was prachtig. Híer konden we ons wel uitleven met onze camera's.
Maar wat hebben we nu allemaal gezien?
In willekeurige volgorde ;)
Palatul Vulturul Negru – Black hawk of zwarte adelaar
Het 'Black Eagle Palace' werd in Art Nouveau stijl gebouwd tussen 1907-1909 en is ontworpen door twee Hongaarse architecten, Marcell Komor en Dezso Jakab. Tussen de gebouwen door loopt de 'Black Eagle Passage', een met glas overdekte passage, en is de verbinding tussen drie aansluitende straten. In de passage vind je op verschillende plaatsen glas in lood ramen met de zwarte adelaar, het embleem van het gebouw.
Wat mij overigens verbaast is dat er gesproken wordt over of de 'black hawk' of de 'black eagle' en er hetzelfde gebouw bedoeld wordt. Volgens mij zijn dat toch 2 héél verschillende vogels. Ook daar.
The Fortress of Oradea
Het fort kent een lange historie met verschillende doeleinden.
Oradea was een belangrijk religieus en cultureel centrum waardoor het fort tussen 1097 en 1557 de woning van de rooms katholieke bisschop was. Ook waren er een bibliotheek, een astronomisch observatorium, een drukkerij en een school in gehuisvest. In de kerk en op de begraafplaats zijn 7 koningen c.q. koninginnen begraven.
Tot 1241 was dit een fort met een aarden wal en een houten brug. Tussen 1247en 1569 werd er een stenen muur rond het fort gebouwd. Vandaag de dag is het huidige, vijfhoekige, fort met kantelen op de hoeken en een gracht het best bewaarde Italiaanse renaissance fort van Midden-Europa. Dit is door Italiaanse architecten ontworpen en tussen 1570 en 1618 gebouwd.
Vanaf 1557 had het fort enkel nog een militaire functie maar werd – net als in het verleden – nog regelmatig belegerd door verschillende volken.
Op dit moment wordt het fort volledig gerestaureerd.
Teatrul de Stat Oradea (Oradea State Theater)
Het Teatrul de Stat is het een indrukwekkend gebouw aan de Ferdinand Square en is tussen 1899 en 1900 gebouwd en ontworpen door de Weense architecten Fellner en Helmer. Dankzij de efficiëntie van de bouwers – Rimánoczy Kálmán senior, Guttman József en Rendes Vilmos – duurde de bouw slechts iets meer dan een jaar.
Wanneer je een kunstkenner bent, kun je op de gevels neoklassieke en neo-renaissance decoratieve elementen ontdekken. Binnen het theater overheerst de de neobarokke stijl. De beelden voor het theater zijn Melomene en Thalia, respectievelijk de muze van de tragedie en de komedie.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het theater alleen aan de buitenkant hebben gezien. Zowel overdag als 's avonds.
Oradea City Hall
De architect Rimánoczy Kálmán jr. heeft in 1896 de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het nieuwe stadhuis. Na de sloop van de oude bisschoppelijke woning begint de bouw in februari 1902 en wordt in oktober 1903 in gebruik genomen.
Op woensdag stond voor ons een bezoek aan de city hall in de planning. Totdat we erachter kwamen dat 24 januari een nationale feestdag is in Roemenië: Dag van de Roemeense Vereniging (Ziua Micii Uniri). Op deze dag wordt gevierd dat het vorstendom Moldavië en Walachije op 24 januari 1862 formeel werden verenigd tot Roemenië met als hoofdstad Boekarest.
Dit betekende voor ons dat die dag vrijwel alle winkels dicht en overheidsgebouwen niet toegankelijk waren. Wél hebben we op de Piata Unirii een gedeelte van de ceremonie meegepikt om deze dag te vieren. Ook leuk en bijzonder.
Tip: check voordat je een reis boekt ALTIJD even de nationale feestdagen!
Cathedral Basilica of St. Mary of Catholic Cathedral of the Assumption
De barokke kathedraal is ontworpen door de Weense architect Franz Anton Hillebrandt op verzoek van bisschop Paulus Forgács. De bouw is in 1750 gestart en was – na verschillende wijzigingen – klaar in de zomer van 1779. De wijding van de kerk vond een jaar later plaats op 25 juni 1780. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de kathedraal zijn prachtig om te zien.
The Neolog Synagogue ‘Zion’
Na de verdeling van de Joodse gemeenschap van Oradea in Orthodoxe Joden en Neolog of Congres Joden is de synagoge in 1878 gebouwd in eclectische stijl naar een ontwerp van Busch David en Rimanóczy Kálmán-Sr. De versieringen aan de buitenkant en het interieur zijn Moors.
Catedrala Învierea Domnului (Kathedraal van de Wederopstanding)
De orthodox-christelijke kerk is in 1995 gebouwd. Vanaf 2012 wordt de kathedraal van de Wederopstanding van God de kathedraal van het Episcopaat van Oradea.Vraag me niet waarom en wat het betekent, ik heb deze informatie (nog) niet kunnen vinden op het wereld wijde web. Weet jij het en wil je dit met ons delen?
Van de buitenkant van de kerk waren wij nog wel gecharmeerd, maar de binnenkant. Ik heb zelden zo'n – in mijn ogen – lelijke kerk gezien. Iets met 50 tinten grijs maar dan in een andere setting ;)
En wat hebben we níet gezien?
Biserica cu Luna (Moon Church)
Oké, de buitenkant hebben we gezien maar bij het zoeken naar bruikbare informatie vond ik het vreselijk om te zien dat we niet binnen zijn geweest. Lees meer op www.oradea.travel.
Dealul Ciuperca (Mushroom Hill)
Deze heuvel bevindt zich in het noordoostelijke deel van de stad en biedt een fascinerend uitzicht over Oradea en omgeving.
Gebruikte apps
Voor Android:
Voor iOS:
Gebruikte bronnen:
Fotografie:
zus en ik zei de gek ;)
De foto's van plaatsen die we niet hebben bezocht, zijn door middel van 'embedden' in dit artikel opgenomen. Dit mag zonder bronvermelding.