Met Oad naar Münster

Met Oad naar Münster

Al maanden geleden hadden we geboekt. Na Oberhausen, Dusseldorf, Keulen, Leuven en Aken is het nu de beurt aan Münster. Weer met de ons bekende Oad-bus. Vorige week was het zover en we hadden er heel veel zin in!

Instaptijd

In de reisbescheiden stond parkeerplaats en tijdstip vermeld. Voorheen moesten we zo'n beetje voor dag en dauw aanwezig zijn terwijl de plaats van bestemming relatief dichtbij lag. Nu was 9.50 uur onze instaptijd. Best laat was onze bescheiden mening en wij waren niet de enige die dat vonden.

Proviand & ervaring

Stipt 10 minuten voor tijd parkeerden we onze stalen ros voor 'mijn' budget supermarkt. Met een tas voor onderweg en een kleine rugzak om door Münster te sjouwen. Want ervaren hè. Mijn tas voor onderweg bevat chocolademelk, broodjes, water, worstjes, blokjes kaas, chocoladepinda's en, uiteraard, warme gluhwein! De tas-inhoud van E. was vrijwel identiek. Zei ik al ervaren?

Passagiers

Stiekem ben ik altijd wel benieuwd wie er met dagtocht op een kerstmarkt gedropt wil worden. Wanneer je dit namelijk tegen anderen vertelt, wordt er meestal wat lacherig gereageerd. Iets van een bus met bejaarden en zo. Niets is minder waar. Een gemêleerd gezelschap van veel jonger tot veel ouder staat al te wachten. Het is een uitgelezen kans om voor niet al te veel Euro's een dagje op stap te gaan en nieuwe steden en kerstmarkten te ontdekken. Heel relaxed en zonder zorgen. Want hè, geen auto.

Vertraging

Ondertussen had de klok al 10 geslagen en ja, een bus kan iets vertraagd zijn. Om 10.10 uur, 20 minuten NA ons geplande vertrek, heb ik contact opgenomen met Oad. Nog voordat ik mijn verhaal af had kunnen maken, vertelde de medewerker dat de bus enige vertraging had maar elk moment kon arriveren. Op de vraag of 'elk moment' binnen nu en 5 minuten zou zijn, antwoordde hij bevestigend. Bijna niets aan de hand dus. Dachten wij.

Opstapplaats vergeten

Toch was er 20 minuten later nog steeds geen bus en één van de medereizigers vond het tijd worden om te bellen. Dit keer kwam er een ietsje meer informatie: de bus was een opstapplaats vergeten maar kon nu elk moment arriveren. Zei ze. Maar er was al enige irritatie onder de Münstergangers ontstaan. We hadden al 40 minuten vertraging …

Later

De bewuste opstapplaats was een kleine 10 kilometer van de onze verwijderd. Toch was er een kwartier later nog steeds geen bus. De mevrouw die ik daarna aan de telefoon had, zei dat ze het uit ging zoeken. Ik ging in de wacht en even later vertelde ze dat de bus een opstapplaats was vergeten en nu echt elk moment binnen kon komen. Maar dit was voor ons al oud nieuws.

De bus was op dat moment al een uur te laat, maar of we ook een uur later uit Münster kunnen vertrekken blijft de mevrouw het antwoord schuldig. De chauffeur is bepalend en heeft te maken met het arbeids- en rijtijdenbesluit. Of we dat maar even met hem willen overleggen. Dat maakt de stemming er niet beter op.

Of er aanspraak gemaakt kan worden op een schadeloosstelling? Ook hierop moest ze het antwoord schuldig blijven maar deze rit zou tot op de bodem uitgezocht worden. Het zou allemaal wel goed komen, verzekerde ze mij. Je snapt het al, iets met klachten en reisorganisaties. Dat gaat niet goed komen. Toch?

Twitter

Uit pure frustratie gooi ik er eigenlijk een heel nette tweet uit naar Oad:

Nu, 10 dagen later, is daar nog geen enkele reactie op gekomen.

Nog later

Maar goed, terug naar de bus. Ik bedoel geen bus want 10 minuten later staan we nog steeds met ruim 15 man te wachten. Een telefoontje geeft het verhelderende antwoord: de bus heeft een opstapplaats gemist en is onderweg. Hij kan er echt, maar dan ook echt elk moment zijn. Jaja, dat hebben we eerder gehoord. Proef je het sarcasme?

Koud

En – ondanks dat de temperatuur nog niet aanvoelt als bijna winter – ben je na ruim een uur toch zover verkleumd, dat niemand jouw handen of voeten wil voelen. Sterker nog, daar gillend voor op de loop gaat. Maar het trekt verder je lichaam in hè. In en in koud zien we ein-de-lijk de bus verschijnen.

En weer later

Exact een uur en kwartier later dan gepland stappen we in. Harry, de chauffeur verontschuldigt zich en heeft een vaag verhaal over het verwisselen van de routes. Wij, en velen met ons, snappen het in ieder geval niet.

Oad Munster

Met nog één opstapplaats te gaan, kunnen we door naar Münster terwijl we tegen elkaar grappen of we wel in de goede bus zitten. Of dat de routeplanner wel goed ingesteld staat.

Klimaatbeheersing

We nestelen onszelf in de stoelen, babbelen wat links, rechts en met elkaar. We eten en drinken wat en het is direct een slagveld rond onze stoelen. De temperatuur loopt flink op en dat ligt niet aan ons of onze medepassagiers. Het is bloedje heet in de bus. Op verzoek gaat de verwarming omlaag maar het blijft huilen zweten.

Gelukkig komen we zonder verder oponthoud in Münster aan.

Net voordat we de stad in rijden, komen de huishoudelijke mededelingen. We krijgen een stadsplattegrond uitgereikt met een overzicht van de kerstmarkten. Tenminste, onze Harry hoopt dat hij voldoende exemplaren bij zich heeft want hij heeft van dezelfde stapel al eerder uitgedeeld. Dat belooft wat voor de volgende rit ;)

Compromis

Volgens zijn papieren vertrekken we om half 7 weer richting Nederland. Maar. Hij is de beroerdste niet en wil wel een compromis sluiten voor de verloren tijd. Kwart voor zeven.

Hij negeert onze verontwaardiging. Kwart voor zeven, dat wordt de vertrektijd. Hij is er zelf van overtuigd dat hij veel van de tijd weer in heeft gelopen want 'we zijn maar iets later dan gepland' in Münster. Dat iets blijkt een uur te zijn. Een uur van onze tijd door de fout van de chauffeur. Er is geen speld tussen te krijgen. Hij kan en wil het risico niet lopen om buiten zijn tijden te rijden. Het blijft kwart voor zeven en onder protest zoeken we de stad op.

Goody bag

Voordat we – onder protest – de stad inlopen, vraag ik nog even na hoe het staat met de beloofde goody bag. Op de website van Oad stond namelijk dat deze reis inclusief goed gevulde tas zou zijn. Ik kreeg meteen bijval van andere reisgenoten. De beste man raakte het spoor een beetje bijster geloof ik. Hij had werkelijk geen flauw benul, hij had helemaal niets meegekregen.

Weer op weg

Wanneer we om kwart voor 7 bij de bus terug komen, ligt er op elke stoel een goody bag (dank hiervoor!) én ontbreken er 2 passagiers. Namen worden gecheckt totdat er nog 2 mensen de bus in stappen. En, hoe bizar, dit werd gezegd: 'het aantal is volledig of we de juiste namen hebben, maakt niet meer uit.' We gaan! (Klein detail: Oad had die dag 12 bussen in Münster staan ...)

Oad Munster

Back home

Qua temperatuur duurde de terugweg ERG lang maar na tweeënhalf uur heeft onze Harry ons weer veilig thuisgebracht, de bus uitgejaagd - bij wijze van dan hè - en konden we weer frisse lucht happen in ons dûrpke.

Volgend jaar willen we naar Valkenburg en het vervoer regelen we zelf ;)

Ben jij wel eens op een kerstmarkt geweest? En zo ja, wat zijn jouw ervaringen? 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place