Bedbug

Bedwantsen! Of toch niet?

'Mam', zegt P. op een avond, 'ik denk dat je de ongediertebestrijding moet bellen, er zitten bedwantsen op mijn kamer' en toonde zijn benen vol met rode, jeukende bulten. Zo begon de offline én online zoektocht …

Rondreis Thailand

Exact vier weken eerder was hij teruggekomen van een rondreis met F. door Thailand. Een budgetvakantie gecombineerd met familiebezoek. En budget betekent dan ook slapen in hostels. In tweepersoonskamers, dat dan weer wel. Maar weet jij wat er allemaal voor ongedierte aanwezig is in kamers en bedden die door heel veel mensen bewoond en beslapen worden? Nee? En wat je daarvan weer mee naar huis neemt? Nee? Google dan maar eens ;)

Offline zoektocht

Voor mij was hun vakantie en zijn jeukende benen voldoende aanleiding om het verhaal 'bedbug' wel heel serieus te nemen en een grote offline zoektocht te starten in zijn slaapkamer. Zonder resultaat. Nergens, maar ook werkelijk nergens in, op of rond zijn bed waren beestjes, vlekjes of poepjes te vinden. Gewoon helemaal niets.

Online zoektocht

Vriend Google werd geraadpleegd over de bedwants en over de jeukende bulten. Een bedwants zie je. Dat staat er geschreven. Maar ook dat ze zich kunnen verstoppen in bijvoorbeeld de randjes van stopcontacten. Die jeukende bulten? Dat kan van zoveel bijt- en/of steekbeesten zijn. Niet per se een bedwants.

Zungo Pest Control

De volgende ochtend, op vrijdag, werd het verhaal telefonisch doorgegeven aan een medewerker van Zungo, één van de ongediertebestrijdingsbedrijven in de regio, waar mijn naam al in de database staat. Iets met wespen en zo. Het was er druk en – helaas – pas op maandag kon er iemand langs komen om het probleem te onderzoeken. Geloof me, dat is vreselijk wanneer je denkt dat er beestjes in huis zijn. Het kriebelt écht overal en nog meer in bed, als je wil gaan slapen …
P. was ook per direct van slaapkamer verhuisd en geef hem eens ongelijk ;)

Insectenvallen plaatsen

Die maandag, na het verhaal gehoord en de foto van de benen van P. gezien te hebben, weet de Zungo-medewerker vrijwel met zekerheid te vertellen dat dit geen bedwants is. Grote opluchting, dat snap je, maar wat is het dan wel?

mickeysplace bedwants

Om hier achter te komen, worden er vallen geplaatst. Zo'n val is niets anders dan een stukje karton met een lijmlaag en feromonen (geurstoffen). De feromonen trekken het ongedierte aan, deze lopen/kruipen/vliegen in de lijmlaag en komen never nooit niet meer weg. Een geoefend en kundig oog kan dan het soort monsters detecteren en, als het nodig is, een bestrijdingsplan opstellen.

Negen vallen worden er, in vijf afzonderlijke ruimtes, geplaatst en nu is het afwachten. Zeker een week. Of misschien nog wel langer. Of met een 'direct hit' meteen naar het kantoor van Zungo rijden.

Twee dagen later

mickeysplace bedwants

Met grote regelmaat vindt er door mij controle van de vallen plaats. En net zo vaak wordt de slaapkamer van P. minuscuul onderzocht. Op beestjes. Telkens zonder resultaat wanneer je de kleine spinnetjes en vliegjes niet meetelt.

Eén van de vallen is geplaatst op zolder, onder de verwarmingsketel. Dé plaats waar Tommie besloten heeft om te slapen. Voor zo lang het duurt. Want hè, het is en blijft een eigenwijze kat. Twee dagen later vind ik kat én val buiten op mijn terras. Spontaan wordt er onder de verwarmingsketel niet meer geslapen ;)

Nog een paar dagen later vind ik een spin (categorie: groot tot zeer groot) in de val naast mijn nachtkastje.

mickeysplace bedwants

Een maand later

In de twee kamers waar wordt geslapen, komen meer spinnetjes en vliegjes in de vallen te zitten. In de andere vallen is de aanwezigheid van insecten en/of ongedierte nihil. Zowel P. als ik kunnen geen afwijkende exemplaren ontdekken. Alle vallen kunnen nu, na een maand, toch wel voor inspectie naar Zungo gebracht worden.

mickeysplace bedwants

mickeysplace bedwants

Enkele dagen later kwam het verlossende woord: er zijn geen, ik herhaal géén gekke beestjes in Huize Mickey! Toch?

 

zungo pest control

 

Meer informatie over plaagdieren in en rond je huis?

ZUNGO Pest Control B.V.
Protonenlaan 4a
5405 NE Uden
0413 - 266612
www.zungo.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 © kopfoto: Jiří Humpolíček - CC BY-SA 2.5

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place