Saal Digital: Professional Line Fotoboek

Een Professional Line Fotoboek van Saal Digital

Zo’n 6 jaar geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Saal Digital en de kennismaking werd een subliem fotoboek over mijn reis door Cuba.

Ruim een maand geleden zag ik op Instagram een gesponsorde post voorbij komen waarbij je de Professional Line-fotoboeken van Saal Digital mocht testen. Deze advertentie komt overigens - op het moment van schrijven - nog dagelijks voorbij. Ik heb mezelf aangemeld en mag gebruik maken van de voucher ter waarde van € 100,00.

Lang verhaal kort: ben ik ook tevreden?

Geen zin om het blog te lezen? Skip dan meteen door naar mijn conclusie ;)

Twijfel

Terwijl ik nog druk bezig ben met het uitzoeken en het bewerken van de foto’s van de zomervakantie en de daarbij behorende verhalen op papier probeer te krijgen, komt bovengenoemde post voorbij. En ik twijfel. Zal ik wel of niet? Het maken van een fotoboek kost gewoon veel tijd.

Uiteindelijk besluit ik me aan te melden met de goede ervaring van het Cuba-boek in mijn achterhoofd. Dezelfde dag krijg ik de bevestiging dat ik een fotoboek mag maken met gebruik van de voucher ter waarde van € 100,00. Klinkt goed hè?!

Saal Digital: bevestiging

Thema

Maar wat nu? Wat ga ik in zo’n mooi fotoboek plaatsen?

Een vraag waar ik zo direct nog geen antwoord op had.

Nog steeds was ik druk bezig met de uitwerkingen van de vakantie en had na 1½ maand nog niet eens alle foto’s goed bekeken. (Ja foei, ik weet het.) De grijze celletjes werden ondertussen aangespoord om creatief over de inhoud van het fotoboek na te gaan denken. Langzaam begon zich een plan te ontwikkelen: de highlights van de vakantie konden op deze manier een mooi plekje krijgen.

Een hele klus want in 2 weken zomervakantie had ik een kleine 1500 foto’s gemaakt. Na de eerste snelle selectie bleven er nog steeds ruim 1000 foto's over ... oeps.

Maar, ik roep het al jaren, Adobe Lightroom is mijn grote vriend en vergemakkelijkt het selecteren én bewerken heel snel. Zo ook nu.

Adobe Lightroom

Software Saal Digital

In de bevestigingsmail zit direct de link naar de software en kun je meteen beginnen met downloaden. Ook is het mogelijk om online of via een app (iOS en Android) een fotoboek in elkaar te knutselen. Ik geef de voorkeur aan de desktop-versie. Iets met controlefreak en zo.

Het installeren van de software én het selecteren van het juiste fotoboek is een fluitje van een cent. Standaard staat de keuze van een professioneel lijnfotoboek op deze instellingen:

 • Cover/Omslag: Acrylglas + lederlook
 • Bedekte oppervlakte: lederlook zwart
 • Binnenkant-oppervlak: fotopapier glanzend
 • Cadeaubox: geen
 • Barcode: zonder code

Maar hè, ik heb een kortingscode dus doe eens gek en ga voor HighEnd-print mat. De verwachtingen zijn – uiteraard – hoog gespannen.

Saal Digital: instellingen fotoboek

Voor 23 oktober moest het fotoboek besteld zijn. Het creatieve brein had even tijd nodig, de selectie had nog meer tijd nodig zodat er (te) weinig tijd overbleef om in een leeg document te starten. De aanbeveling van Saal Digital om te kiezen voor de Comfort designer heb ik ‘netjes’ opgevolgd. En dan heb je opeens héél véél keuze:

Saal Digital: opties lay out

Wanneer je de ‘Fotoboektutorial’ op de downloadpagina bekijkt, heb je meteen een goede start en verloopt het ontwerpen eigenlijk vlekkeloos.

De mogelijkheden wijzen zich een soort als vanzelf en het programma is heel snel. Ik heb bewust geen gebruik gemaakt van de Photoshop en InDesign plugin die Saal Digital ook aanbiedt omdat ik nieuwsgierig was naar de software (en de verbeteringen ten opzichte van 2016 ;) ).
Note * Ik kon de betreffende plugin met moeite vinden, namelijk helemaal onderaan de pagina ‘Professionals’.

Saal Digital: software

En toen stonden alle foto’s in het boek. Het bestelproces verloopt soepel en dan is het afwachten ...

Puntje(s) van kritiek op c.q. verbetering van de software

 • Soms wil je een aantal lay outs proberen om te kijken wat je zelf het mooist vindt. Tenminste, ik wel. Wat ik dan doe, is het huidige bestand opslaan en misschien wel 20 wijzigingen doorvoeren. Dan gebeurt het dat ik niet tevreden ben over het resultaat én terug wil naar het laatst opgeslagen bestand. De mogelijkheid ‘Laatste verandering ongedaan maken’ gaat niet altijd zover terug.

  Daarna is het – voor zover ik van alles heb geprobeerd – onmogelijk om zonder opslaan of verwijderen het project te verlaten.

  Heel irritant maar ik kan het mis hebben. Iemand die hier de oplossing voor heeft?

 • Voor mezelf werk ik vrijwel altijd met Adobe Indesign & Blurb om een fotoboek te maken. Voor mijn moeder maak ik altijd een fotoboek met Albelli en nee, dat is ook niet rozengeur en maneschijn ;)

  Maar. Bij de bovengenoemde programma's is de naamgeving logisch en gemakkelijk vindbaar, zowel in het programma als lokaal op de pc. De manier van bestanden opslaan van Saal Digital is daarentegen een beetje verwarrend: de - eigen - naamgeving is wel zichtbaar in het programma maar is lokaal onvindbaar.

  Saal Digital: naamgeving

 • Waarom kun je maar één foto tegelijkertijd selecteren en invoegen?

 • Het was verstandig geweest wanneer ik mijn review uit 2016 eerst even terug had gelezen voordat ik begon. Daarnaast had ik de informatieblokje i op de ‘Binnenkant cover’ gemist. Hierin staat duidelijk dat er geen schutbladen in het ontwerp zitten en dat is iets wat ik wel heel mooi vind. Eigen fout dus …

Het fotoboek

Op 17 oktober is mijn bestelling verstuurd en Saal Digital geeft zelf 24 oktober aan als verwachte bezorgdatum. Uiteindelijk valt op 25 oktober het pakket door de brievenbus. Geen probleem want geen haast.

Het fotoboek is keurig verpakt en in mijn enthousiasme ben ik vergeten om een foto te maken van het beschermfolie over het acrylglas.

Kijk je even mee?

Conclusie

De grote vraag is en blijft: ben ik tevreden over het eindresultaat?

Ja, ik ben tevreden met een grote maar ...

De omslag van acrylglas en leatherlook is perfect uitgevoerd en heel bijzonder. Je moet er van houden, zeg maar. Dat acrylglas. Het is mooi, het is leuk om een keer te testen, maar is het mijn smaak? Nou nee. Maar goed, dit is natuurlijk heel persoonlijk.

Ook de kwaliteit van dit fotoboek is geweldig. Mooi formaat. De print. De afwerking. De pagina's in lay flat zoals ik ze niet vaak heb gezien. Je gaat hier - bijna - van jubelen ;)
Bijna. In mijn hoofd zat het fotopapier van mijn Cuba-boek: binnenkant mat.

Saal Digital: specs Cuba-fotoboek

Dit keer ben ik los gegaan met de duurste versie van het papier: binnenkant high-end print mat.

Saal Digital: specs 2022-fotoboek

Het is prachtig papier, daar valt echt niets op aan te merken. Ik had alleen andere verwachtingen. En ander vergelijkingsmateriaal. Naarmate ik er vaker doorheen blader, begint het papier te 'wennen'.

Ondertussen heb ik het fotoboek al diverse mensen (al dan niet vrijwillig) onder de neus geduwd. De reacties zijn wisselend maar zeker voor 90% heel positief. Over de kwaliteit van het fotoboek dan hè, ik heb het niet over de foto's zelf ;)

Dus ja, wil je een prachtige herinnering van mooie momenten voor later dan is Saal Digital een aanrader. En dan kun je nog kiezen of je een 'gewone' of bijzondere omslag voor je fotoboek wilt. 

 

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place