Nadat er eerst een pilot in de gemeente Uden was gedraaid, is er per 1 december 2017 een nieuwe manier van afvalinzameling gestart. Een hele onderneming. Alle oude afvalcontainers – groen en grijs – werden vervangen door 3 nieuwe: groen, grijs en blauw. Plus de plastic zak voor verpakkingsafval. Ook de frequentie van ophalen is gewijzigd.
Maar wat is mijn ervaring?
Toen de nieuwe afvalinzameling bekend werd, baalde ik enorm. Ik had al 2 grote kliko's in mijn tuin staan die ik minimaal gevuld kreeg. Lees: ik ben van een 4 persoonshuishouden naar een 1 persoonshuishouden gegaan. Iets met kinderen die uitvliegen. En zo.
Waar moest ik in vredesnaam 3 kliko's kwijt?
Gelukkig was er de mogelijkheid om zelf het formaat van 2 kliko's te kiezen. Zo klein mogelijk dus. De grijze kliko voor het restafval werd afgestemd op het aantal ingeschreven personen op een huisadres.
Mijn schuur was is een puinhoop maar dit zou vooralsnog wel de plaats voor mijn kliko's worden. Het is winter en minder last van luchtjes die de kliko verlaten. De groene kliko wordt in deze rmaanden om de week geleegd, de rest van het jaar wekelijks.Verpakkingsafval wordt elke week opgehaald en krijgt zo ook (nog) niet veel kans om te gaan stinken.
Oud papier
Nieuw is hier de kliko voor oud papier. In eerste instantie was ik echt niet blij, maar nu – na bijna 3 maanden – vind ik het een uitkomst. Voorheen moesten er dozen gescoord worden om het papier netjes te verzamelen en te bewaren. Nu is het: klep open, flikker kieper alles er maar in nadat je nog even het plastic van de reclamefolders verwijderd hebt. Erg fijn!
Kroonring
Afgelopen september had ik bij familie in een heel andere omgeving een ring gezien die om een lantaarnpaal bevestigd was. Ontzettend handig om de zakken voor verpakkingsafval aan op te hangen. Met een beetje wind waaien ze nog niet weg.
En wat denk je? De gemeente hier biedt de ringen ook aan. Een uitkomst dacht ik want lantaarnpaal voor de deur. Totdat ik na ging denken. Ik ben dan natuurlijk niet de enige die haar afval ophangt, een ieder in de buurt denkt ook: hee, handig!
Maar wat wanneer er een zak wordt geweigerd? Wie voelt zich verantwoordelijk voor het terug nemen daarvan? Ik mag hopen de eigenaar. Maar als dat niet gebeurt? Wat dan? Dan hangt de zak daar. Hoe lang? Totdat de zak open gevreten wordt door huisdieren en/of ongedierte en het afval weg waait? En wat als buurtbewoners hun volle zak alvast buiten aan de ring voor mijn huis hangen? Weet jij dan wie het geweest is? En ga je diegene er op aanspreken?
Je snapt het al, er hangt hier geen kroonring aan de lantaarnpaal.
Omgeving
Hier in omliggende straten zijn er diverse kroonringen geplaatst. Over het algemeen wordt er netjes gebruik van gemaakt. Behalve bij mij om de hoek. Aan deze lantaarnpaal hebben er 2 afgekeurde zakken 2 weken lang gehangen. En opeens waren ze weg. Alleen 2 dagen later hing er een volgende zak. Vol. Niet afgekeurd. Wachtend op de vuilophaaldienst die over 5 dagen komt …
Achteruitgang
Voor mij is dit een stap jaren terug in de tijd. Plastic zakken met afval op straat. Voor mij mag hier dan ook nog wel een kliko bijkomen. Dan heb ik pas een echte milieustraat in mijn schuur ;)
Update 21 februari:
En vandaag kwam ik op Facebook dit tegen:
En vandaag, 22 februari, in het Brabants Dagblad:
En Uden, bevalt de nieuwe afvalinzameling een beetje? https://t.co/l1hsEyysSw pic.twitter.com/fNPxNr7IX2
— Brabants Dagblad (@bdudenveghel) 22 februari 2018
Discussieer je mee?
© kopfoto: Peter Noy