Onderhoud cv ketel

Onderhoud CV-ketel

Mijn cv-ketel heeft een geboortedatum ergens in januari 2007, een jaar voordat ik hier ben komen wonen. Heel fijn natuurlijk want dan heb je daar voorlopig (lees: de komende 15 jaren) eigenlijk geen zorgen over. Tenminste, als je regelmatig onderhoud uit laat voeren. Door een monteur. En dáár schort het bij mij stiekem wel een beetje aan.

Jaarlijks onderhouden

Wanneer een cv-ketel elk jaar goed onderhouden wordt, is hij veiliger, zuiniger en geeft minder kans op storingen. Een goed onderhouden ketel verlengt ook nog eens de levensduur. Wordt een cv-ketel niet goed onderhouden, dan zal er bij te weinig aanvoer van zuurstofrijke lucht een onvolledige verbranding optreden en komt er koolmonoxide vrij.

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een kleur-, smaak- en reukloos gas en ontstaat bij slecht onderhouden / functionerende verbrandingstoestellen zoals geisers, kachels en cv-installaties.

Elk jaar overlijden er gemiddeld 11 mensen aan koolmonoxidevergiftiging en komen er zo'n 150 in het ziekenhuis terecht met vergiftigingsverschijnselen. Best veel en dat kan voorkomen worden.

Hier kun je meer lezen over koolmonoxide: www.brandweer.nl

Koolmonoxidemelders

De monteur waarschuwde mij gister: mijn cv-ketel is een zogenaamd 'open toestel'. Dit wil zeggen dat de lucht die nodig is voor de verbranding uit de ruimte waar het toestel hangt wordt gehaald. Deze toestellen zijn gevoeliger voor het ontstaan van koolmonoxide. Rookgassen worden – uiteraard – via een pijp naar buiten afgevoerd. Sinds 2 jaar mogen deze ketels niet meer verkocht worden en zijn er alleen nog gesloten toestellen toegestaan.

Bij een waarschuwing hoort ook een advies: er zijn koolmonoxidemelders te koop die bij een te hoge concentratie koolmonoxide de cv-ketel uitschakelen. Bij een gewone koolstofmonoxidemelder gebeurt dit niet, deze slaat alleen alarm en er blijft koolmonoxide vrijkomen.

Test koolmonoxidemelders

Zowel de consumentenbond als de NVWA hebben koolmondoxidemelders getest. De onderzoeken zijn gedateerd maar kunnen een leidraad zijn voor de aanschaf van. Toch?
M startte een zoektocht op internet en kwam uit bij de ReTwist CO-Switch koolmonoxidemelder. Deze is onder andere te koop bij bol.com voor € 147,50.

En nu?

Op de één of andere manier zit dat gewoon niet in mijn systeem, zorgen dat er elk jaar even naar mijn ketel gekeken wordt. Helaas maakt mijn monteur geen gebruik van een onderhoudscontract. Maar! Gister heb ik voor volgend jaar een melding in mijn agenda gezet: afspraak maken onderhoud cv-ketel en deze afspraak wordt elk jaar herhaald. En ik ga serieus nadenken over de CO-Switch. Een goed begin van 2019!

Wordt jouw cv-ketel elk jaar door een monteur onderhouden?

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place