Storm Franklin en regen. Op zondag. Wat ga je dan doen? Juist, bananenbrood bakken ;)
Bananenbrood bakken zat al eerder in de planning maar je hebt rijpe bananen en rijpe bananen. De bananen op mijn fruitschaal waren toen duidelijk niet meer voor consumptie geschikt. Gister dus een nieuwe, goed gelukte poging. Ik heb wel wat kleine wijzigingen van het originele recept doorgevoerd maar dat is dan weer de vrijheid van de kok ...
Wat heb je nodig?
- 125 gr (room)boter, gesmolten
- 200 gr suiker
- 2 grote eieren
- 60 ml crème fraîche
- merg uit vanillestokje (~ 10 cm)
- 3 rijpe bananen
- 250 gr bloem
- 1 tl baking soda
- snufje zout
- handje walnoten
- handje pecannoten
- optioneel: 1 extra banaan voor de bovenkant
- Cakeblik 25 cm
- bakpapier
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160˚C voor een heteluchtoven. Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier of vet het goed in.
Meng als eerste de suiker met de boter en klop deze goed door elkaar. Voeg de eieren een voor een toe en meng even door.
Roer nu de crème fraîche en het merg van het vanillestokje erdoor. Doe de bloem, de baking soda en het zout erbij en roer het om. Je hoeft dit niet heel lang te kloppen. Als het goed gemengd is, is het voldoende.
Prak de bananen met een vork of pureer ze in een blender. Voeg toe aan je beslag en roer dit weer om tot het goed verdeeld is. Als laatste voeg je de noten toe.
Stort het beslag in de klaarstaande vorm en bak dit in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-65 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt. Mijn bananenbrood had 75 minuten nodig voor de houten prikker er droog uitkwam.
Wil je de extra banaan gebruiken, snij deze dan in de lengte doormidden en druk met de bolle kanten in het beslag.
Laat het 10 minuten afkoelen in het blik voordat je het uitstort en verder af laat koelen.
Bron: miljuschka.nl
Tips!
Stop het gebruikte vanillestokje samen met kristalsuiker in een goed afsluitbare pot voor je eigen vanillesuiker.
Wil je een uitdijend bananenbrood voorkomen, gebruik dan géén siliconen cakevorm ...