Afgelopen kerst was ik een soort van 'de pineut' en kwam de familie in mijn stulpke de kerst vieren. Met eten. En drinken. Maar met nog véél meer warmte, spelletjes en gezelligheid. De – bijna – afsluiter van het tapas-kerstdiner was onder andere een 'mango-room' toetje.
Er lag nog mango in de diepvries en mijn verjaardag ...
Ach, ik wilde dit jaar – opnieuw – niets vieren maar jezelf met taart kietelen is altijd goed. Toch?
Zoektocht naar recepten
Nu is het wereld wijde web natuurlijk een walhalla om recepten te vinden en de keuze was lastig. Maar. Het was mij gelukt om de ideeën te reduceren tot een mooi vijftal tót ik op de website van Smaakmenutie terecht kwam. Toen bleef er nog één optie over en mijn voornemen om nooit meer een MonChou-taart te maken was als sneeuw voor de zon verdwenen. Het is de Mango Cheesecake (zonder te bakken!) geworden. Wel is het recept een ietsje aangepast ;)
Voor de bereiding heb ik een keukenmachine gebruikt, maar ook een staafmixer of een blender zijn geschikt. Om de koekjes te verkruimelen kun je zelfs een vijzel of een deegroller gebruiken.
Wat heb je nodig
- 2 pakken Oreo koekjes
- 500 g mangoblokjes (vers/diepvries), meer mag ook ;)
- 200 g MonChou of andere roomkaas
- 200 ml slagroom
- 100 g suiker (+ 3 el extra)
- 50 g roomboter
- sap van een citroen
- 12 gelatineblaadjes
- granaatappelpitjes
- enkele blaadjes munt
Hoe maak je het
Week in een kommetje met water 8 gelatineblaadjes tot ze zacht aanvoelen.
Verkruimel de Oreo koekjes in de keukenmachine tot ze goed fijn zijn.
Smelt op laag vuur, zonder te laten koken, 50 gr roomboter in een pannetje.
Bedek de bodem van de springvorm (24 cm) met bakpapier.
Giet de gesmolten boter bij de verkruimelde koekjes in de keukenmachine en vermeng dit goed. Bedek met dit mengsel de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de onderkant van een lepel zodat het goed is verdeeld over de bodem. Zet weg in de koelkast.
Schil 2 mango's en snijd in stukken of gebruik de stukjes mango. Houd ongeveer 1/4 deel apart voor de topping.
Verwarm een paar eetlepels water en los hier de geweekte gelatineblaadjes in op.
Doe 200 g MonChou, 200 ml slagroom, 3/4 van de mango's, 100 g suiker, het sap van de citroen en de gelatine in de keukenmachine en mix het tot een mooie gladde substantie.
Giet dit mengsel over de bodem van de springvorm en laat het minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
Wanneer de taart mooi stijf is, kun je de topping maken.
Week de 4 gelatineblaadjes in een bakje water.
Verwarm een paar eetlepels water en los hier de geweekte gelatineblaadjes in op.
Doe de overgebleven mango, 3 el suiker, de gelatine en 50 ml koud water in de keukenmachine en mix het geheel glad.
Giet dit over de taart en laat nog even afkoelen en opstijven in de koelkast.
Strooi er ter garnering nog de granaatappelpitjes en blaadjes munt over.
Eet smakelijk!
Tip 1
Doe eens gek en ga dit met andere soorten fruit óók proberen, want de taart is werkelijk om je vingers bij op te eten. Zo lekker!
Tip 2
Terwijl ik dit schrijf denk ik opeens: Likeur 43 in plaats van water in de topping. Of een andere likeur. Dat lijkt me heerlijk, maar ik heb het (nog) niet geprobeerd ;)
Bron recept: www.smaakmenutie.nl
Bewaar op Pinterest: