Nationale week zonder vlees

Van huis uit ben ik opgegroeid met aardappelen, groenten en vlees. De klassieke maaltijd. Elke dag. Zonder uitzondering. Nee, correctie, met een enkele uitspatting. Nasi stond al op de lijst van exotische gerechten. Een soort van, maar mijn moeder kookte dat dan weer wel. Net als macaroni. De nasi was nog wel te kanen, maar de macaroni. Die was voor mij niet weg te krijgen: elleboogjes, smac en een pakje macaronimix.

 

Madras curry-kokossoep

Madras curry-kokossoep

De laatste verhuizing! Voorlopig tenminste. P. heeft voor een zéér betaalbaar bedrag een mooie kamer in een voormalig klooster. In Eindhoven. Op loopafstand van school en het busstation. De nodige spierbundels m/v werden ingeschakeld voor D-Day. Daarnaast werd er hier in huis ook nog geluncht. Mijn smaakpapillen zeiden 'licht pittig', maar de meningen verschillen hierover ;)

Kwarkcake

Recept: kwarkcake

In het kader van goede voornemens en zo, besloot ik dat het tijd was om weer eens iets te gaan bakken. Maar wat?

Ik hou van kwarktaart en de kwarkbollen die C in elkaar draait zijn goddelijk. De ruimte in mijn diepvries is en blijft beperkt. Iets met diepvriestechnisch mismanagement, (te)veel eten klaar maken en de overgebleven ruimte toch volstouwen. Het werd geen taart. Dat is duidelijk. Ook geen bollen. C is in Breda en niet in mijn keuken. Toen kwam ik dit recept tegen: kwarkcake.

De kwark, ja de magere, had ik al op voorhand gekocht en was ervan overtuigd dat ik voldoende ingrediënten voor een baksel in huis zou hebben. Op de rozijnen na bleek dat inderdaad ook zo te zijn. Plus mijn versie is een ietsje minder gezond. Hoe dat komt? Nou, ik proef het deeg/beslag altijd voordat ik het bak en dit was bijna smerig ZONDER suiker. Voor mij dan hè.

Het goede nieuws is dat er zeker de helft minder suiker in zit dan in een gewone cake en vrijwel geen boter (olie).

 

Gevulde druivenbladeren (dolma's)

Gevulde druivenbladeren (dolma)

Wanneer je mij op Instagram volgt, heb je ze al een keer voorbij zien komen: de gevulde druivenbladeren van onze Syrische achterburen. Het was een soort van ruilhandeltje, zij de bladeren uit mijn tuin en ik mocht het resultaat proeven. Goede deal toch?

Afgelopen week zijn er weer druivenbladeren van eigenaar gewisseld, maar ze vonden het lastig om het recept uit te schrijven. En dat snap ik. Anderhalf jaar in Nederland en ik heb er bewondering voor hoe goed dat ze onze taal al machtig zijn. Maar een recept uitschrijven? Of ik dan die middag bij hen thuis wilde komen kijken hoe deze maaltijd bereid wordt? Daar zeg ik geen nee tegen. Maar het recept gaat een ietwat lastig worden, veel wordt namelijk op 'gevoel' toegevoegd ;)

Kijk je mee?

 

Appel-rozijnenmuffins

Appel-rozijnmuffins

Het stond al even in de planning, dat etentje met lieve vrienden. Met veelal volle agenda's is het dan niet altijd even gemakkelijk om deze ook daadwerkelijk te matchen. Uiteindelijk werd de datum geprikt: 21 augustus. En heel stiekem verheugde ik mezelf op een bbq tijdens een zwoele zomeravond. Niets bleek minder waar, de voorspellingen varieerden van veel tot héél véél regen die dag. Het alternatief was een overheerlijke kaasfondue. Ook niet slecht ;-)
En een appel-rozijnmuffin bij de koffie.