Op weg naar Špindlerův Mlýn had ik al heel kort aan de ingang van Prachovské skály (de rotsen van Prachov) gesnuffeld en was onverrichte zaken verder gereden. Vandaag was het dan zover en via een prachtige route over smalle weggetjes en door kleine dorpjes kwam ik aan bij de hoofdingang van het oudste natuurreservaat van Tsjechië. Het was warm. En druk.
Zoals hierboven geschreven: smalle weggetjes en hoe dichter ik mijn bestemming naderde, hoe meer auto’s er aan de kant van de weg stonden. Ik schat dat ik de eerste auto’s al een kilometer van de ingang zag staan. Ik had toen geen idee hoever ik nog zou moeten rijden en hoe groot (of klein) de parkeerplaats zou zijn. Dus ik reed door en kon de auto vrijwel bij de ingang parkeren. Lucky me ;)
Een kaartje was zo gekocht, helaas was er alleen nog een Tsjechische informatie- en routekaart beschikbaar. Ik kan je verzekeren dat mijn Tsjechisch nogal … euh … minimaal is. Maar eigenlijk heb je de routekaart helemaal niet nodig. De paden en uitzichtpunten staan in een wirwar van routepalen tóch goed aangegeven. Wel ben ik een soort van gaan dwalen om zoveel mogelijk te kunnen zien.
Dat dwalen viel niet altijd mee. De route begon licht stijgend maar al snel kwamen de eerste steile trapjes omhoog, inclusief smalle kloven. Best pittig met 30°C. Ik was blij te zien dat ik niet de enige was die liep te zweten, te puffen en het zwaar had ...
Uiteindelijk heb ik ruim 4 kilometer in de pootjes zitten als ik weer bij de auto ben:
Wat is Prachovské skály
Ten noorden van Jičín, in de Oosten-Bohemen, ligt het natuurreservaat Prachovské skály, een ‘rotsstad’, en onderdeel van Český ráj (het Boheems Paradijs). Miljoenen jaren geleden (?!) was dit een rivierbedding. Door erosie en vulkanische activiteiten is hier een spectaculaire rotsstad ontstaan die uit kloven, spleten, ravijnen en afgronden bestaat. Grillige zandstenen rotsformaties tot een hoogte van 40 meter die midden in de bossen ineens opdoemen. De rotsen hebben unieke namen, afgeleid van hun grillige vormen of naar degene die hem het eerst heeft beklommen.
De eerste rotszuil, die in 1907 bedwongen werd door rotsklimmers, heet de Monnik en is herkenbaar aan de Tsjechische vlag op de top.
De geschiedenis van dit gebied gaat terug tot de vondst van nederzettingen uit de vroege Bronstijd, 2000 – 1800 voor Christus.
In 1933 werd het ~ 1 km² grote gebied uitgeroepen tot natuurreservaat en is hiermee het oudste natuurreservaat in Tsjechië. Unesco heeft dit geopark in 2005 tot werelderfgoed verklaard.
Door de ligging van de rotsen zijn er verschillende biotopen*. Terwijl ik daar rondliep, is dat me niet direct opgevallen. Bij het zoeken naar informatie over Prachovské skály én het terugkijken van de foto’s, denk ik: o ja!
Wandelroutes tussen de rotsformaties
Om de bijzondere schoonheid van het gebied te ontdekken, zijn er 4 wandelroutes. Ik heb een combi gemaakt ;)
Geel: een korte wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden.
Lengte: 1,5 km
Tijd: 45 minutenRood: veel interessante delen van de Prachov-rotsen en is door zijn lengte en moeilijkheidsgraad een populaire route voor gezinnen met oudere kinderen en actieve, oudere bezoekers.
Lengte: 2,5 km
Tijd: 1,5 uurGroen: een groot aantal interessante plekken in de Prachov-rotsen en is waarschijnlijk de mooiste en meest boeiende route door de rotsmassieven.
Lengte: 3,5 km
Tijd: 2 uurBlauw: voor kinderwagens die zijn ontworpen voor wandelingen, bij voorkeur sportievere types.
* biotoop: een ruimtelijk min of meer homogeen gebied. Dit gebied wordt gekenmerkt door eigenschappen die verschillen van de omgeving.
Tip!
Download de meest complete wandel- en fietsroute app van Tsjechië: mapy.cz op Google Play of in de App store.
Tekst gaat verder onder de foto's.
Waar vind je Prachovské skályVVV (toeristen centrum) GPS coördinaten naar de centrale parkeerplaats: Telefoon: +420 777 917 646 www.prachovskeskaly.com Tip! |
Overnachten in de omgeving van Prachovské skály
Mijn oog viel direct op Grand Hotel Praha in Jičín. Maar ook Hotel pod Šikmou Věží mag er zijn. Voor een volledig overzicht van accomodaties in Jičín én omgeving kun je ook hier kijken ;)
Het is dat mijn tent(je) mijn thuis is, anders wist ik het wel ...
Vakantie 2022, alle artikelen worden met de juiste datum ge-herschreven:
- 25-07: Is Stolberg een verborgen parel in de Südharz?
- 25-07: Hotel Weißes Roß @ Stolberg im Harz
- 26-07: Te voet naar het Jozephskreuz
- 27-07: Het Stolberger Schloss en dwalen ‘rund um den Zwißelsberg’
- 27-07: Uit mijn comfortzone op de Titan RT
- 28-07: Een aangenaam uitstapje vanaf de snelweg – Klosterpark Altzella
- 28-07: Kamp Aeroklub Roudnice nad Ladem
- 29-07: De strip & zweefvliegen
- 29-07: Bedevaartsoord Hora Říp
- 30-07: Theresienstadt (Terezín)
- 31-07: Kamp Aeroklub Roudnice nad Ladem: rustdag
- 01-08: Base Camp Medvedin @ Špindlerův Mlýn
- 02-08: Špindlerův Mlýn & omgeving
- 03-08: Langste boomkroonpad van Europa @ Janské
- 04-08: Prachovské skály – het Boheems Paradijs
- 05-08: Medvědín en de wandelroute langs de Elbe
- 06-08: Rustdag @ Base Camp Medvedin
- 07-08: De auto wilde graag naar huis ;)