Langste boomkroonpad van Europa @ Janské Lázně

Langste boomkroonpad van Europa @ Janské Lázně


Op het Kamp Aeroklub was ik me al een klein beetje aan het oriënteren geweest welke richting ik op zou gaan en wat er dan in die regio te zien zou zijn. Bij het Reuzengebergte kwam het boomkroonpad bij Janské Lázně voorbij.

En wat blijkt nu, het ligt op zo’n 35 km van het Basce Camp waar nu mijn tentje staat. Dan is één en één echt twee, toch? Het is wél eerst even het dal uitrijden ;)

Na opnieuw een koude nacht, is het heerlijk om in het zonnetje te ontbijten. Broodje, eitje, wat melk, kop koffie. En alles op het gemakje want vakantie. Tegen 11 uur had ik al mijn spulletjes bij elkaar gescharreld en kon ik op pad, een klein uurtje rijden.

Mijn verwachtingen waren hoog gespannen en ik kan ook meteen zeggen dat een bezoek aan dit boomkroonpad een echte aanrader is!

Wat is een boomkroonpad?

Een boomkroonpad is meestal een verhoogd wandelpad dat door de kruinen van bomen loopt, waardoor bezoekers een uniek perspectief krijgen op het bos en de omringende natuur.

In Tsjechië zijn er meer dan 350 uitzichttorens, waarvan de boomkroonpaden een van de meest bijzondere constructies zijn. Tsjechië staat op dit moment op de eerste plek met de meeste boomkroonpaden ter wereld.

Boomkroonpad Stezka Korunami Stromů @ Janské Lázně

In Janské Lázně, in het Reuzengebergte, is sinds 2 juli 2017 ook een boomkroonpad, Stezka Korunami Stromů. Er is een interactieve ondergrondse ruimte op ongeveer 5 meter onder het oppervlak die de microwereld van de bodem toont, van de wortels tot de kleinste dieren. Deze tentoonstelling is uniek in de wereld.

De loopbrug voert je langs de boomtoppen naar de toren met schitterende panorama’s over de 150 jaar oude bomen van het Reuzengebergte / Nationaal Park Krkonose. Op de top kun je ervoor kiezen om dezelfde route terug te nemen of je kunt naar beneden glijden via een reusachtige glijbaan van 50 meter lang.

Met de 1.511 meter lange loopbrug is dit het langste boomkroonpad in Europa én door de 45 meter hoge observatietoren gelijk ook de hoogste in Tsjechië.

Waar vind je het boomkroonpad?

Stezka Korunami Stromů
Krkonošská 350
542 25 Janské Lázně
Tel .: +420499110019

www.stezkakrkonose.cz
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GPS: 50.6320975N, 15.7570706E

Tip!

Check vooraf de openingstijden en tarieven op www.treetop-walks.com.

Het houten pad heeft een hellingspercentage van 6%, waardoor het makkelijk toegankelijk is voor rolstoelen en ook voor mensen met kinderwagens.

Door naar Sněžka, de hoogste berg van Tsjechië

Het liep al tegen half 2 en Google Maps vertelde mij dat het geen 20 kilometer meer was naar Sněžka, met zijn 1603 meter de hoogste berg van Tsjechië. Als je dan toch in de buurt bent … ;)

Rijdend door een prachtige omgeving belandde ik uiteindelijk in het super drukke en toeristische stadje Pec pod Sněžkou, aan de voet van de Sněžka. Voor mij hield de begaanbare weg hier op maar ik dacht gelezen te hebben dat er een cabinelift naar de top zou gaan. Dacht hé.

Dus zoeken, zoeken, zoeken, verschillende kanten oprijden en het gewoon niet kunnen vinden. Plus te eigenwijs zijn om het te vragen ... Ik baalde hier best wel van. Hallo voorbereidingen :(

Vrij snel was ik er wel klaar mee. Ik had prachtige vergezichten vanaf het boomkroonpad gezien en ik wilde terug naar mijn tentje. En dat was nog tussen de 1½ en 2 uur rijden ...

 

 

Bronnen:

  

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place