Medvědín

Medvědín

Al een paar keer was ik er langs heen gelopen, het startpunt van de stoeltjeslift naar de top van Medvědín, in de winter een skigebied. Vandaag wordt er onweer verwacht.

Tóch ga ik – met wat extra voorbereidingen – op pad. En dat heb ik geweten ;)

Mijn ochtendroutine op een camping is meestal niet zo heel snel: langzaam opstaan, douchen, ontbijt met eitje en koffie. Je kent het wel. De weersvooruitzichten voor die dag werden gecheckt en in de middag werd er een passerende onweersstoring voorspeld. Even kwam de twijfel, ga ik wel of niet naar boven. De avonturierster won. Extra kleding, water, voedsel én een poncho werden in gepakt. En zo stond ik ruim voor 11.00 uur te wachten tussen meer mensen die dezelfde keuze hadden gemaakt.

Het kopen van een kaartje was een kleine uitdaging. De mevrouw achter de kassa sprak nog minder Engels dan ik, terwijl veel informatie in het Tsjechisch was. Wat wel duidelijk was, er waren meerdere wandelroutes naar beneden variërend tussen de 6 en 15 kilometer. Mijn eerste gedachte was dat 6 kilometer een mooie afstand was want onweer. Maar. Genietend van het uitzicht in de stoeltjeslift ging ik twijfelen. Zodra ik uitstapte, was ik boven en hoefde alleen nog maar naar beneden. Toch? Ik koos voor de 15 kilometer.

Dat ik boven mijn toegangspasje weer in kon leveren om zo mijn borg terug te krijgen was mij compleet ontgaan. Het leverde een extra souvenir op …

Had ik al gezegd dat het uitzicht prachtig was?

De afdaling én de ‘beklimming’ tot Labská Bouda

Vol goede moed begon ik aan de afdaling. Dat duurde nog geen halve kilometer voordat het pad / de weg weer begon te stijgen. Ik was een ietsje te enthousiast geweest met alléén afdalen en dit was toch pittiger dan ik vooraf had gedacht.

Afwisselend voor en achter mij liep een Tsjechisch stel met 2 hondjes die met vlagen in de rugzak van de vrouw werden gedragen. Ook pittig! We hebben wat met elkaar gebabbeld, ze wandelden daar vaker en wisten nog het één en ander over de omgeving te vertellen. Toevallig wilden zij ook dezelfde route wandelen die ik voor ogen had. Ik mocht in hun buurt blijven voor het geval ik de weg niet zou weten. Ruim 2½ kilometer hebben we zo in elkaars nabijheid gewandeld tot we bij Vrbatova Bouda, een berghut, aankwamen en de man aan zijn biertje begon ;)

Deze berghut ligt een paar honderd meter van Mohyla Mistra Hanče a Vrbaty. Dit is gelijk het hoogste punt op mijn route: 1416 meter (Medvědín ligt op 1235 meter) en is een monument ter nagedachtenis van 2 skiërs die in 1913 omkwamen in een sneeuwstorm tijdens een skiwedstrijd.

Vanaf hier ging het wandelpad zo’n 3 kilometer heel langzaam naar beneden tot aan Labská Bouda (Elbehut), een hotel met restaurant waar ik heerlijk heb geluncht.

Bron van de Elbe

De bron van de ‘Pramen Labe’ (Elbe) ligt een kleine kilometer van Labská Bouda. Omhoog wel te verstaan. En daar zag ik tegen op, iets met je grenzen weten. En zeg nu zelf, het uitzicht vanaf het Labský vodopád ziet er toch bijna uit als het begin van de Elbe? Bijna hè!

De échte afdaling naar Špindlerův Mlýn

Het voornamelijk aangelegde wandelpad gaat vanaf behoorlijk steil naar beneden, zelfs met haarspeldbochten. Hier zijn weer veel wandelaars. Zo ook een gezin met 2 jonge kinderen, ik gok rond een jaar of 10. Hoeveel moeite deze afdaling mij kostte, die kinderen waren onvermoeibaar en ‘sprongen’ heen en weer als een stelletje losgelaten berggeiten. Ik denk dat ze de totale afstand misschien wel hebben verdubbeld.

Het uitzicht blijft onverminderd mooi!

Regelmatig heb ik even achterom gekeken. Ik wandelde de afdaling, maar als ik dit pad had moeten beklimmen … dan was ik omgedraaid. Zeker weten.

De route

Uiteindelijk had ik ruim 16 kilometer met zo’n 800 hoogtemeters (klimmen/dalen) in de beentjes zitten. Een prachtige route maar ik was – op z’n zachtst gezegd – helemaal gesloopt.

Wandelroute Medvědín - Špindlerův Mlýn

Gelukkig kwamen de onweersbuien ‘s nachts pas en nu weet ik ook dat ik een nieuwe tent nodig heb …

Medvědín

Nog even wat specs voor de liefhebbers ;)

De beboste top met de naam Medvědín (Schüsselberg of Berenberg) ligt op de bergrug Český hřbet, in de directe nabijheid van Špindlerův Mlýn, ten westen van de samenvloeiing van de Elbe en de Witte Elbe. De noordelijke en oostelijke hellingen lopen steil af in de Elbevallei. Op de zuidelijke helling ervan ontspringen meerdere beken. De berg maakt deel uit van het Tsjechische Reuzengebergte Nationaal Park (Krkonošský národní park).

Op Medvědín ligt een skigebied met skipistes en langlaufroutes van alle moeilijkheidsgraden. Samen met de pistes naar Horni Mísečky vormen ze het bekendste skigebied van Tsjechië. Vanuit Špindlerův Mlýn voert een stoeltjeslift naar de top van de berg. Deze stoeltjeslift werd in 1994 in gebruik genomen, heeft een lengte van 1910 meter en is in het winter- en zomerseizoen in bedrijf. Het onderste station bevindt zich in Špindlerův Mlýn op een hoogte van 743 m, en het bovenste station bevindt zich onder de top van de Medvědín-berg. De stoeltjeslift overbrugt een hoogteverschil van 490 meter. Vanaf het bergstation van de kabelbaan kun je bijvoorbeeld een wandeling naar de bron van de Elbe plannen.

En voor de beeldvorming:

Bronnen:

 

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place