Schloss Stolberg en dwalen ‘rund um den Zwißelsberg’

Schloss Stolberg en dwalen ‘rund um den Zwißelsberg’

De eerste avond in Stolberg was ik via, steile trappen en een steile weg, al een aardig eind op weg naar het slot. Na sluitingstijd, dat dan weer wel. Vandaag stond het bezoek aan het slot dan echt op de planning want aanrader. Aansluitend zou ik een leuke wandeling uitzoeken. Dacht ik.

Schloss Stolberg

Hoog boven het stadje Stolberg ligt Schloss Stolberg. Vanuit het raam van mijn hotelkamer had ik zicht op het slot. In de steigers omdat er aan de oostvleugel van het kasteel een nieuw hotelgebouw gebouwd wordt, dat rond 2025/26 in gebruik kan worden genomen. Ook Frau Neldner gaf aan dat het zeer de moeite waard was om het slot te bezoeken, al was het alleen maar voor het uitzicht over Stolberg.

Zo gezegd en zo gedaan. Na het – opnieuw – uitstekende ontbijt werden de voetjes in de wandelschoenen geschoven, de wandeltas inclusief water ingepakt en kon ik op pad.

Helaas was er maar een beperkt gedeelte van het slot te bezoeken, maar het uitzicht was prachtig!

De geschiedenis in een notendop

Schloss Stolberg werd in de 13e eeuw gebouwd, maar de exacte leeftijd is niet bekend. Graaf Stolberg, de stamvader van de dynastie, werd in 1210 voor het eerst genoemd. Het oudste onderdeel, de ronde toren, dateert uit deze tijd. De architect Andreas Günther (sorry, kon geen betere link vinden) heeft de plannen voor de nieuwere delen ontwikkeld. Deze zijn tussen 1539 en 1547 in renaissancestijl gebouwd. Tot 1945 was dit het verblijf van de graven en prinsen van Stolberg. Het huis Stolberg is een van de oudste adellijke families van Duitsland. In 1506 werd Juliana van Stolberg in het slot geboren. Ze is de moeder van Willem van Oranje en daarmee de stammoeder van het Nederlands koningshuis. Sinds 2006 is er een gedenkteken voor Juliana zu Stolberg.

Het slot werd vanaf 1947 door de lerarenvakbond FDGB (Freier Deutscher Gewerkschaftsbund) gebruikt als herstellingsoord en -vakantiehuis "Comenius". Om dit te realiseren zijn er verbouwingen uitgevoerd. Ook de ontvangst van de talrijke gasten hadden hun sporen nagelaten.

Na de instorting van de Duitse Democratische Republiek in 1990 stond het slot tot 1993 leeg tot het werd opgekocht door een particuliere investeerder die er een hotel wilde openen. Ontoereikende dakrenovatiewerkzaamheden veroorzaakten vervolgens vocht- en schimmelschade. Het project mislukte en vanaf 1994 stond slot Stolberg opnieuw leeg.

Duitse Stichting voor Monumentenzorg (Deutsche Stiftung Denkmalschutz)

De Duitse Stichting voor Monumentenzorg (Deutsche Stiftung Denkmalschutz) heeft het complex in 2002 overgenomen en zet zich in voor het behoud van het slot. Deze particuliere stichting heeft, dankzij de steun van sponsors, het slot volledig gerestaureerd en gerenoveerd.

In 2008 zijn delen van Kasteel Stolberg weer opengesteld voor publiek. Daarna is in 2009 de paleiskapel en in 2010 de kasteeltuin en het terras voor de zuidvleugel heropend.

De terrastuin

De bekende tuinarchitect Heinrich Wiepking-Jürgensmann heeft rond 1937 het zuidterras aangelegd. Het waterbassin deed ooit dienst als brandwaterbassin en zwembad.

In de zomer van 2011 is de terrastuin gerenoveerd en is nu weer toegankelijk. De restauratie van de heuvelmuren en de werkzaamheden aan het zuidterras maakten ook deel uit van de omvangrijke restauratiewerkzaamheden.

De terrastuin is onderdeel van het toeristische project Garden Dreams.

Wil je Slot Stolberg bezoeken?

Tegenwoordig is het slot een museum en kunnen bezoekers het kasteel van binnen bewonderen.

Schloss Stolberg
Schlossberg 1
06536 Südharz OT Stolberg
telefoon: 034654 858880

Openingstijden:
april-oktober: di-vr 11.00-16.00 uur,
za, zo en feestdagen 11.00 tot 17.00 uur
November: vr-zo 11.00-16.00 uur
December-maart: di-zo en feestdagen 11-16 uur

Kasteelrondleidingen:
elke vrijdag om 20.00 uur en elke zaterdag om 14.00 uur, duur ca. 1 uur

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.tourismus-suedharz.de

Bijzonderheden:
Schloss Stolberg maakt deel uit van de ongeveer 2300 kilometer lange ‘Oranjeroute’ en leidt naar belangrijke bezienswaardigheden van het Huis van Oranje-Nassau.

Rund um den Zwißelsberg

De eerste dag had ik al gezien dat er meerdere wandelroutes richting het bos en de heuvels liepen. ‘Rund um den Zwißelsberg’ klonk goed en zo te zien was de route goed aangegeven. De afstand was ook perfect zodat ik ‘s middags nog andere leuke dingen kon gaan doen.

Stolberg: wandelroute Rund um den Zwißelsberg

Zoals je op de foto’s kunt zien, is het een gemakkelijk wandelpad. Ik volgde de Obere Hirschallee, de oorspronkelijk prinselijke rijweg. Onderweg kom ik een verrassing tegen: het hertenmonument.

Sinds 1911 staat het bronzen hert op dit bospad. Het hert is het heraldische dier van de stad en van de graven en prinsen van Stolberg. In 1903 stierf Prins Alfred zu Stolberg en 3 dagen na zijn dood stierf ook de zoon, erfelijke Graaf Wolfgang zu Stolberg. Replica’s van de herdenkingsmedaillons bevinden zich nu in de inventaris van het Museum Alte Münze in Stolberg.

Het rondje werd toch een soort van dwalen

Stolberg: wandelroute Rund um den Zwißelsberg

Vol vertrouwen want goede bewegwijzering, ging ik verder op pad. Vanaf het rode gekriebel (mijn bezoek aan Schloss Stolberg) volgde ik de rechter route. Op het punt bij 4 km sloeg ik keurig rechtsaf en dacht weer terug richting Stolberg te wandelen. Niets bleek minder waar.

Als ik heel eerlijk ben, over het algemeen is mijn richtingsgevoel heel goed. Meerdere mensen kunnen dit volmondig beamen ;)

Dus toen mijn wandelpad naar links afboog en daarna nog verder naar links ging, werd ik een ietwat argwanend. Voor mijn gevoel moest ik toch echt naar rechts. Ik was letterlijk een beetje van het padje. En als je denkt 'volg gewoon de routebordjes', nou, dat was toch een klein probleem. De bordjes waren niet altijd aanwezig bij afslagen en/of kruisingen. Dus help!

Frau Nedler had me hier al voor gewaarschuwd: Google Maps liet me ook hier met regelmaat finaal in de steek. Achteraf gezien heeft Runkeeper de route toch nog aardig getrackt, had ik ook andere paden kunnen nemen en heb ik bijna 10 kilometer gewandeld.

Tijd voor lunch en een middagactiviteit ;)

Bronnen:

 

 

 

 

Elk artikel op mickeysplace.nl kán affiliatelinks bevatten, zie de disclaimer

Over

 

Hoe weet je zeker dat je zoveel mogelijk onthoudt (hallo digitale dementie) en dat je anderen niet zult vervelen met nieuwe foto's, verhalen en recepten? Maar dat iedereen kan besluiten om er wel of om er juist helemaal geen aandacht aan te besteden? Nou, simpel! Je maakt een website ;)

Have fun @

 

Have fun @ Mickeys Place

© & disclaimer

 

De meeste foto's zijn gemaakt door Mieke de Weert & mickeysplace.nl tenzij anders vermeld. Gebruik van eigen tekst en/of foto's zonder toestemming is verboden. Alle rechten voorbehouden.

 

© & disclamerMickey's Place